tiistaina, helmikuuta 27, 2007

Joulupukintien GPRS ei riitä

Laajakaista-asiaa Blue1 lennolla Rovaniemeltä Helsinkiin. Jani Hiltusen olisi pitänyt olla Helsingissä maanantai-iltana, kuten lentokentällä tapaamani lahtelainen arkkitehtipariskunta, mutta luonto ja Blue1 pitkän lentokoneen toinen moottori tahtoi toisin. Turbiinin siivekkeet jäätyivät ja 19:55 lähteväksi aiottu lento jouduttiin, kahden vähältä piti tilanteen jälkeen keskeyttämään, ja palasimme lopulta terminaaliin, jossa meille jaeltiin uudet lennot ja kohtalokseni koitui ylimääräinen yö Pohjanhovissa, joka ei minun osalta merkinnyt suurta menetystä, koska en ollut buukannut tiistaiksi asioita ennen kello 18.

Hyvää Yötä Pohjanhovissa!

Kello oli yli 01.00 aamuyötä ennen kuin pääsin lentokenttätaksilla Pohjanhoviin. Blue1 maksoi petipaikan ja aamulla söin tukevan aamiaisen. Mutta haaveilemani pornkäistysillallinen ja Rovaniemi by Night jäi kokematta. Nukkumatti vei miestä mennessään. Aamulla heräsin Irjan puhelinsoittoon. Hän oli kirjoittanut lennon vaiheista ja keskeytyksestä Ilta-Sanomiin ja Hesariin (Loviisasta) ja näin aamulla vilauksen uutisesta. Nettilehtiin uutinen putkahti jo yöllä ja aamuradiossakin siitä mainittiin. Onneksi "tilanne" päätyi hyvi. Arkkitehditkin ehtivät aamukoneella neuvotteluun Helsinkiin. Mutta heidän yöunensa supistui oletettavasti neljään tuntiin.

Kohtuullisen hyvin nukutun yön jälkeen olin flunssan runtelemana tikkana kentällä 40 minuuttia ennen lennon lähtöä, tiistaina 27.2.2007 kello 10:55. Tällä kertaa tärppäsi, moottorit hurahtivat lupaavasti käyntiin ja matka Helsinkiin taittui reilussa tunnissa. Eikä siinä vielä kaikki.

JAN HIETAINEN SAVUKOSKEN JOULUPUKINTIELTÄ

Istuin 10:55 Blue1 lennolla savukoskelaisen Jan Hietasen viereen, joka oli matkalla Helsinkiin duuniin. Hän kertoi kiertäneensä etelän työmaita, sekä ulkomaita, parisenkymmentä vuotta ja arvuutteli jatkavansa vielä kymmenisen vuotta. Kerroin omasta toiminnasta, että olin puhumassa Lapin Laajakaistaseminaarissa ja innostuin kyselemään, miten kaistat pelaavat hänen kotikonnuillaan.

Jan Hietanen, Korvatunturintie 464 A, FIN-98830 Martti, sijaitsee kivenheiton päässä siitä oikeasta Markus-sedän laneseeraamsta Korvatunturista. Matkaa tuohon osoitteeseen on viitisenkymmentä kilometriä Sallan kuntakeskuksesta. Pitääkö paikkansa, että Korvatunturin huiput ovat Venäjän puolella?

GPRS PÄTKII JA TELKKARI TUOTTAA SUMUA

Mutta sitten tultiin ongelmaan. ”Meillä ei toivoakaan laajakaistasta”, Jan Hietanen toteaa. ”Hyvä, kun saamme GPRS-yhteydellä satunnaisesti Internet-yhteyden lentolippujen tilaamiseen, mutta onhan se toivottaman hidasta, kaalista ja epävarmaa.” Hietanen oli selvästi harmissaan asiasta, mutta keskustelumme eteni kohti ratkaisun hakua. Pystytäänkö asialle tekemään jotain?

GPRS dataliikenne ei toimi. Eikä siinä todellakaan kaikki. TV-yhteys ei tuota laaduaksta kuvavirtaa. Jan totesi, että tuntuu järjettömältä maksaa TV-lupaa sellaisesta televisiopalvelusta, joka ei näy kunnolla. Hän on näkyvyyden parantamiseksi rakentanut katollen neljän metrin korkuisen antennin, ”Mutta, pitäisikö minun rakentaa linkkitornin korkuinen masto, että saisimme taloon samat perusyhteydet, jotka muille tulevat kuin Manulle illallinen?”

Janin mielestä laajakaista kuuluu kaikille. Hän on tehnyt keikkatyötä Lapista parinkymmenen vuoden ajan, tuonut etelästä markkansa ja euronsa kiltisti kotiin ja säilyttänyt savukoskelaisen identiteettinsä ja kotiosoitteen. Maksaa veronsa kotikuntaan. Mieli tekisi tehdä entistä enemmän työtä omassa maakunnassa, mutta vaativan ammatin työtilaisuuksia ei ole Lapissa riittävästi tarjolla. Jokaviikkoiset lennto Helsinkiin ovat hänelle arkea, kuten monelle muulle lappilasielle ammattilaiselle ja asiantuntijalle.

Ryhdyimme ideoimaan uutta liikeideaa. Mutta siinä Jan tarvitsee verkkoa, muuten hommasta on turha haaveilla. Hän voisi hoidella Sotkamon kaivoshanketta, Kittilän kultalöydöstä ja etelän vuori-insinöörien käytännön koulutusta ja valmennusta osittain pendelöimällä, kuten nytkin, mutta kasaamalla kokemuksiaan opetuspaketeiksi: suuri osa opetuksesta ja valmennuksesta voisi tapahtua verkon kautta. Jania tällainen mahdollisuus innosti, koska hän on toiminut sekä yrittäjänä että aikuiskouluttajana. Nyt työnantajana on Lemmikäinen Oy.

WIMAX TAI JOKU MUU TEKNIIKKA?

Keskustelimme tekniikasta. ”Wimax saattaisi toimia, jos yhteys rakennettaisiin Savukosken taajamasta suunnatulla peilillä.”

Kerron, että Oulun Puhelin on rakentanut Wimax -yhteyksiä Tervon kunnassa (menikö oikein?). Muistelin mielessäni @ 450 NTM yhteyksiä ja siinä saattaisi olla toinen tekniikka korvatunturille.

KIRJOITAN ASIASTA ENEMMÄN

Lupasin kirjoittaa asiasta blogiini. Ehkä Savukosken kunnanjohtaja Mauri Aarrevara oli niiden kuudenkymmenen henkilön joukossa, jotka olivat kokoontuneet ”Hotel Santa Claus” kabinettiin pohtimaan laajakaista projektin eilen – tänään – huomenna kehitysnäkymiä. Blogini avulla voin myös välittää viestin Lapin Laajakaistaprojektin projektipäällikölle, Jaana Kuulalle ja Lapin Liiton toiminnanjohtajalle Esko Lotvonen, sekä isolle joukolle asiantuntijoita, joilla on tieto siitä, miten Savukosken ja Joulupukintien yhteysongelma ratkaistaan.

Homepage: www.lapinliitto.fi

LAPIN LAAJAKAISTASEMINAARI 26.2.2007 klo. 12.00–16.00

Hotelli Santa Claus Rovaniemi, kokoustila Kuru, Korkalonkatu 29

12.00 Avaus: Esko Lotvonen, maakuntajohtaja, Lapin liitto

Lapin laajakaistahankkeen saldo :

12.15 Jaana Kuula, projektipäällikkö, Lapin liitto

12.35 Hannu Heikka, aluejohtaja, TeliaSonera Finland Oyj

12.50 Aimo Honkavuori, toimitusjohtaja Tietolappi Oy

Etelä-Karjalan laajakaistahankkeen menestystekijät:

13.05 Terhi Ojanen, projektipäällikkö, Etelä-Karjalan laajakaistahanke

KAHVI

Tulevaisuuden teknologiavaihtoehdot ja sisällöntuotanto :

14.00 Antti Kohtala, viestintäneuvos, Liikenne- ja viestintäministeriö

14.20 Juha Malmberg, johtaja, Digita Oy

14.40 Ari Ojaniemi, Omnitele Ltd

15.00 Sisältöpuheenvuoro: Millaiset mahdollisuudet laajakaista antaa

Web2:lle, digikansalaisuudelle ja halpojen tuotantotekniikoiden sisällöntuotannolle, Helge Keitel

15.30 KESKUSTELU

15.50 Päätös: Kari Skyttä/Hannu Linjakumpu, Lapin TE-keskus, maaseutuosasto

Ilmoittautuminen 21.2.2007 mennessä Anu Mursu, anu.mursu@lapinliitto.fi, puh. 016-3301 219.

Jatkan kirjoittelua tästä aiheesta. Jatkossa käy ilmi, että Janilla on yritysidea, jonka toteuttaminen edellyttäisi sekä laajkaistaa että ennakkoluulotonta etäopiskelun ja -opettamisen edistämistä.

Lähetä kommentti