torstaina, syyskuuta 13, 2007

Keski-Ikä Jaikussa

visualradio Käytän Jaikua kotimaiseen pikakeskusteluun ja Amerikka-/Global-painotteinen dialogi toimii paremmin Twitterissä.

IKÄ-vaikutelmani on, että Jaikun suomalaiseen keskusteluun osallistuu paljon minua puolet nuorempia, kun Twitterissä on keski-ikäisiä miehiä ja naisia. Mutta viime aikoina minulle tuttuja jaikujia on tullut yli viisikymppisten piiristä.

Austraalialainen uusmedia ja sosiaalisen median julkkis kommentoi, twitteroi, että aussit ovat 5-10 vuotta USA jäljessä sähköisten välineiden massakäytössä. Meillä massat eivät vielä ole tulleet sossuilemaan verkkoon.

Eroja löytyy. Mielestäni Kauppalehden blogaajat ovat iäkkäämpiä ja Taloussanomissa on nuorekkaampaa porukkaa. Viime aikoina KL on jäänyt polkemaan paikoilleen. Teitä nuoria virkeänuppisia tarvittaisiin keskustelun vauhdittajiksi.

Luin tilaston, että USA:ssa 8 %:lla kansalaisista on blogi. Eniten bloggaajia on Bostonissa. Sosiaalinen media sujuu ruotsalaisilta ja briteiltä Euroopassa. Pariisi ja Tukholma ovat Euroopan bloggaamisen pääkaupunkeja. Podcasting johto on italialaisilla...olikohan Espanjassa paljon podeja.

Sukupolvien välinen kuilu saattaa sittenkin vähitellen umpeutua, koska välineiden helppous madaltaa entry-kynnystä. Kannan kuitenkin huolta pk-yritysten (en tarkoita softa, high-tech ja media) vähäisiä sosiaalisen median taidoista.

Moni yritys keskittyy virusten pelkäämiseen ja tietoturvaan, kun toisaalta pitäisi repiä seiniä ja avata ikkunoita - ei vain Tulenkantajien tavin Eurooppaan - vaan lähetä mukaan globaaliin avoimeen innovaatioyhteistyöhön. Näen tämän kuilun yritysten arjessa päivittäin.

Uskon silti yksilöiden kasvuun. Kaaokseen kaikki joutuvat tottumaan, koska vanhan hyvän ajan mummolat ja lapsuuden kesät eivät enää palaa. Mutta näen myös nousevan nostalgiabuumin.

Monet ikäihmiset hyödyntävät verkkoa sukututkimukseen ja kyllä Flickr on oiva väline lastenlasten kuvien ja YouTube videoiden välittämiseen.

Tämä täällä vellova keskustelu on pienen etujoukon virkistävää jaikumista. Moniko suomalainen tietää, mitä on p2p, teknoluddit, 3D-graffa.

Olen innoissani keski-ikäistymisestänne, koska sinne on vielä matkaa muutaman mukulan verran. Toisaalta @haloefekti taisi jo todeta, ettei ole teini-ikäinen.

Lähetä kommentti