maanantaina, lokakuuta 29, 2007

Perlos irtisanoi Pohjois-Karjalassa 915 henkilöä

Perlos irtisanoi Pohjois-Karjalassa 915 henkilöä, joista joka kolmas on tähän mennessä löytänyt uuden työpaikan ja joka kuudes opiskelee uutta ammattia.

Poliitikot käyttävät Perlosta ja Voikkaata esimerkkinä siitä, miten irtisanomisten vaikutuksia on voitu lieventää hallituksen ripeillä toimenpiteillä.

Haminan seudulla haetaan nyt myös uutta eloa yritystoimintaan "Uusi Summa 2012"-hankkeella. Suunnitelmat varautumisesta kokonaisen tehtaan lopettamiseen tehtiin aikana, jolloin Summan tehdas oli Stora Enson erityistarkkailussa eikä tehtaan toiminnan jatkamisesta ollut varmuutta.

Perloksen ja Voikkaan tapauksessa investointien ja sitä kautta myös uusien työpaikkojen synnyttämiseen löytyi rahaa sekä työ- että kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Kaikkiaan Joensuun seudulle on jaettu 8,6 miljoonaa euroa. Yritystukien avulla on syntynyt arviolta 250 - 300 työpaikkaa. Mainittakoon, että kolme yritystä jatkaa Perloksen liiketoiminnan osia Pohjois-Karjalassa.

Runsaat sata perloslaista siirtyi näiden yritysten palvelukseen. Uusien työpaikkojen löytäminen Hamina-Kotka alueelta ei tule olemaan helppoa. Tilannetta huonontaa Anjalan tehtaan paperikoneen sulkeminen.

Voikkaan kokemusten perusteella osa väestä voisi harkita oman yritystoimintaa oman osaamisen kannalta. Uuden yrittäjyyden ja yritystoiminnan myötä alueelle avautuu uusia mahdollisuuksia laajentaa ja vahvistaa toimialakenttää.

Tarkoituksena on hyödyntää valtion rakennemuutosrahaa ja toivotaan, että Stora Enso pistää siihen myös omaa rahaa. Yhtiö on ilmoittanut kantavansa paikallista vastuuta.

Hankkeisiin halutaan myös normaalia EU-rahoitusta, jotta saataisiin riittävän suuri rahoituspotti ja riittävän pitkäaikainen hanke, jolla luodaan yrityksiä ja työpaikkoja.

Kotkassa Stora Enso on myymässä Kotkan tehtaat sahoineen päivineen. Uuden omistajan liiketoiminnan integroiminen paikalliseen yritysverkostoon voi tulla kysymykseen.Millaisia visioita tulevasta? Mihin suuntaan? Millä eväillä?


Lähetä kommentti