maanantaina, lokakuuta 29, 2007

Suomalaiset Metsäyhtiöt ja Puutullit

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat aloittaneet valmistelut siltä varalta, että Venäjä ei peräänny raakapuun vientitullikiistassa.

Pahin ongelma on koivukuitupuu, jota Suomessa ei ole riittävästi massatehtaiden käyttöön. Raaka-ainepulan torjumiseksi puunhankintaa kotimaasta on lisätty, ja sellutehtaat ovat siirtyneet keittämään mäntyä koivun sijasta.

Kipeimmin koivua kaipaa Stora Enson Kaukopään tehdas, joka valmistaa koivusta nestepakkauskartonkia. Se on vakaa ja kannattava tuote, joka on pitänyt yhtiön pystyssä vaikeinakin aikoina.

Jos Venäjä ei muuta kantaansa, eniten kärsii Stora Enso. Viime vuonna yhtiö toi Suomeen seitsemän miljoonaa kuutiota puuta, mutta tänä vuonna määrä putoaa vajaaseen viiteen miljoonaan kuutioon. Siitä suurin osa on koivua.

Jotta Kaukopäälle riittäisi koivua, yhtiön muiden sellutehtaiden tuotevalikoimaa on muutettu koivusta mäntykuidulle. Oulun sellutehtaalla käännettiin koivusta kokonaan havulle, ja samoin Stora tekin Uimaharjun tehtaan suurella tuotantolinjalle.

Stora Enso yrittää vähentää riippuvuuttaan Venäjän koivusta.

Tuotantomuutosten lisäksi Stora Enso on lisännyt puunostoja kotimaasta kolmella miljoonalla kuutiolla. Näin suurta lisäystä kotimaan hankinnassa Storalla ei ole aikaisemmin ollut.Lähetä kommentti