maanantaina, lokakuuta 29, 2007

Tulikivi väittää, että poltamme väärää puuta

Tulikivi väittää, että moni suomalainen polttaa nyt väärin ja päästää siksi tarpeettomasti ilmaan terveydelle vaarallisia pienhiukkasia.

Näin syntyy, kun poltetaan huonolaatuista tai märkää puuta tai roskia, tai käytössä ovat vanhat ja huonosti puhdistetut tulisijat.

Tulikivi sijaitsee VT6 varrella Juuassa, Pohjois-Karjalassa. Yritys hehkuttaa mainonnassaan "Puhtaampien tulisijojen Suomi" -aatettaan puolesta. Tulikiven uuniajatuksen tavoitteena on vähentää puun pienpoltosta syntyviä pienhiukkasia noin kolmanneksen vuoteen 2020 mennessä.

Toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen on laskenut, että meidän pitäisi korjata, rakentaa ja uudistaa lähes miljoona tulisijaa seuraavan kahdentoista vuoden aikana. Haaveena on jopa, että kaikkiin rivi-, pari- ja omakotitaloihin määrättäisiin vähäpäästöinen tulisija pakolliseksi energiansäästön ja kriisivalmiuden nimissä.

Hanketta vauhdittavat Euroopan Unionin tiukentuva hiukkaspäästörajat, joiden pohjalta Suomen ympäristöministeriö sorva ehkä jo vuonna 2008 voimaan tulevia säädöksiä puuta polttaville uusille lämmityslaitteille.

Savupäästöjen ohella tarkoitus on puuttua tulisijojen hyötysuhteeseen. Tulikiven pyrkimykset kysynnän piristämiseksi ovat ymmärrettäviä, sillä vielä viime vuonna (2006) lupaavana käynyt vuolu-uunikauppa on yllättäen hyytynyt tänä vuonna sekä Suomessa että Euroopassa.

Vauhkosen yrityksen arvo on lyhyessä ajassa puolittunut pörssikurssin pudottua neljästä eurosta lähelle kahta.


Lähetä kommentti