torstaina, tammikuuta 31, 2008

Tietoliikenne Intiaan ja Lähi-itään pätkii

Internet-palvelut ovat kaatuneet suurissa osissa Lähi-itää ja Intiaa, kun kaksi merenalaista valokaapelia katkesi Välimeren pohjassa keskiviikkoaamuna. Intiassa 60 prosenttia liittymistä on ollut pimeänä, Egyptissä 70 prosenttia. Ongelmia on ollut myös Arabian niemimaan maissa.

Helge: Luin uutista "IT:n ja liiketoimintajohdon välillä vakava kommunikaatiokatkos" ja huomasin, että ehkä Egyptissä laivan ankkuri on katkaissut valokaapelin.

BBC:n mukaan vaurioiden syytä ja katkosten sijaintia ei vielä tiedetä varmaksi, mutta valistuneena arvauksena pidettiin laivan ankkurin osumista johtoihin Aleksandrian sataman lähellä Egyptin edustalla. Siihen, onko onnettomuuden ohella terrorismi mahdollinen syy vai ei, BBC ei ottanut mitään kantaa.

Helge: Huolestuttava uutinen strategisen tason haavoittuvuudesta.

Kaapelit kulkevat Italian Palermosta Aleksandriaan. Toinen niistä on osa niin sanottua Flag-yhteyttä (Fiber-optic link around the globe), toinen taas tunnetaan koodilla SEA-ME-WE (South-East Asia - Middle East - Western Europe). Yhteydet kuuluvat lukuisiin mannertenvälisiin tietoliikennelinjoihin. Rinnakkaisyhteyksien vuoksi tuoreen vaurion rampauttamilla alueilla internet toimii osittain.

Helge: Mitä jos terroristit pääsevät kaapeleita pätkimään?

Egyptin tietoliikenneministeriö ja arabiemiraattilainen operaattori DU korostivat, että vaurion syy pyritään selvittämään ja yhteys palauttamaan mahdollisimman pian.

Lähde: TiVi

Lähetä kommentti