tiistaina, helmikuuta 19, 2008

Blogiterapiaa Kuolemanlaakson Yrittäjille

Blogiterapia voisi olla hoitoa, jossa kirjoittamalla, lukemalla ja tarinoita kertomalla kuntoutetaan epäonnisia ja traumatisoituneita yrittäjiä, keksijöitä ja innovaattoreita. Terapiakirjallisuutta on ollut tarjolla kauan. Järkytykset, surut ja menetykset ovat aina ajaneet ihmisiä kirjoittamaan. Kirjoitusvaiheessa teksti auttaa kirjoittaja itseään, valmiina muita.

Ajatus siitä, että teen kirjaa, syntyi minulle vuonna 1984. Juttelin asiasta avoimesti, mutta hanke ei edennyt tuumasta toimeen. Yritys 20 projektissa idea heräsi uudelleen eloon ja taisin jo silloin osallistumisellani edistää bloggaamistani. Vuoden takaisen "kanavapäätöksen" jälkeen olen saanut selkeyttä erikielisiin blogeihi ja teemojen työnjakoon. Näyttää edelleen siltä, että tarvitsen näitä kaikkia. Uusiakin saattaa vielä syntyä.

Yrittäjyyden arkea ja yritysten kuolinkamppailuja (kuoleman läheisyyttä) on edelleenkin kuvattu liian vähän. Yrityspuolella hallitsevana teemana on menestystarina. Menetykset yrittäjät kestävät hiljaa vetäytyen. Voisinko blogeillani vapauttaa kuolemanlaaksossa kamppailevia ja matkan varrella kaatuneista puhumista, tuoda yrittäjyyden kuolemanlaaksoa pois piilosta?

Huumori on keino uhmata firman menetyksen ja hienon hankkeen romuttumisen uhkaa. Sitä paitsi toivon, että lukija tajuaa todella olevansa elossa, taitava, osaava ja voimissaan, vaikka yksi hanke menisikin pieleen. USA:ssa, kapitalismin kotimaassa, menetykset muuttuvat nopeasti tulevaisuuden menestyksiä rahoittavaksi valuutaksi. Tarina tuhkasta nousevasta Fenix-linnusta on hyödyllistä luettavaa.

Enneajattelu on yksi mielen eheytyskeino, toinen on pahimpien pelkojen läpi tunkeutuminen. Vaikeuksiensa kanssa kamppaileva yrittäjä saattaa ahdistuksessaan olla niin täynnä vihaa, pelkoa ja syyllisyyttä, ettei sanotuksi saa. Yrittäminen on tekemistä varten ja siksi dramaattiset teot saattavat korvata puuttuvaa puhetta.

Tarvitaan niitä, jotka kirjoittavat asioita auki ja puolesta. Itsesyytökset lisääntyvät: olisi pitänyt olla rohkeampi ja lähteä epäonnisesta projektista aiemmin. Pitäisi olla kypsempi, vihaamatta rahoittajia, verottajaa, riskirahan sijoittajia. Pitäisi olla voimaa vapautua ajatuksesta, että jotenkin itse aiheutti projektin läsähtämisen lättynä maahan.

Ajan myötä, kun uudet polut avautuvat, kirjoittaminen auttaa uuden käsikirjoituksen laadinnassa. Kertomalla koko onnettomasti päättyneen liiketoimintakokeilunsa, kuvailemalla aikaa ja voimia vienyttä tuotekehitysprosessia, ja pohtimalla liikeidean syntyä ja mikä lopulta johti vaikeuksien kasautumiseen, voi löytää oven, joka auttaa ulos siitä, mihin hetkeksi on juuttunut.

Kirjoittamalla pääsee kohti sitä, millainen ihminen on yrityksen takana tai sen keskiössä oikeastaan on. Itsesyytökset eivät välttämättä häviä, mutta ne muuttuvat kirjoittamalla (bloggamalla) karuksi nöyryydeksi.

Alati kiehtovat mustavalkoista maailmankuvaa maalailevat harrastukset saavat uutta polttoainetta: mustamaalausta ja valkopesua paljain käsin tai pesukoneella. Tagilla siitä saa kaksin veroin valkoisempaa. Tuloksena ei tarvitse aina olla lian poistaminen. 3M:n keltaiset tarralaput, jotka kaikki tunnemme, ovat epäonnistuneen liimakokeilun tulos. Merkittävät löydökset saattavat kehittyä väärinkäsityksistä. Virhearviossa voi olla uuden yrityksen alku

Maailman ensimmäinen omaelämänkerta on myös maailman varhaisinta terapiakirjallisuutta. "Katso, minä en peitä haavojani", kirkkoisä Augustinus kirjoitti tunnustuksissaan (397 - 398). Kuolemat ja elämänmuutokset pappia elämänmuutosta kohti.

"Sinä olet lääkäri, minä sairas. Sinä ole armollinen, minä armon tarvitsija. Eikä ihmisen elämä maan päällä ole yhtämittaista ahdistusta? Kuka tahtoisi itselleen vaivoja ja vaikeuksia? Sinun käskysi vain on, että ne on kestettävä, ei, että niitä on rakastettava."

Turkulainen Nina Repo kirjoittaa runollisesti ja avoimesti kasvaimestaan rinnassaan. Omaan ruumiiseen kajoava kokemus panee ajattelemaan koko elämää uudella tavalla. Mikä on nainen, mitä rinnat merkitsevät - varsinkin kun rinta poistetaan?

Susan Ruusunen kirjoitti yhdessä kustantajan kanssa traumastaan, kun elämästä poistui "Ruususen unelma" elämästä pääministerin rinnalla. Päivittelemme morsiamin ajattelematonta purkausta. Oikeus pyrkii määrittelemään teoksen kirjallisen arvon pääministerin yksityisyyden näkökulmasta. Mutta tässähän saatettiin tavoitella myös eheytymistä pieleen menneen suhteen jälkeen.

Kerron lopussa mikroblogiesta tunnetaan "Susan Reynolds breast cancer and how it started to come out over Twitter".

- Miten minusta tuli minä ja mitä minusta jää miehelle ja lapsille - jos nyt kohta kuolen? Nina Repo kysyy Arpi-teoksessaan. Hesarin mukaan Arpi on osa tunnustusten renessanssia.

Henkilökohtaisten kokemusten vyöry liittyy länsimaiden väestömuutoksiin, kuten suurten ikäluokkien ikääntymiseen, toisaalta yksilöllisten kokemusten arvostukseen - ja myös julkaisemisen helppouteen. "Todet tarinat" vievät koko ajan suuremman osan kirjallisuudesta.

Blogeissa voidaan soveltaa muistiinpanomaista tekstiä. Lyhyttä proosaa tänne voi latoa. "Ensin tulivat kunkin hetken tuntemukset, ja kun niistä tuli kirkkaita ajatuksia, tunsin onnistumisen iloa. Ilmavuutta ja muodon vaihteluja halusin kirjaan (blogiin) siksi, että kyse oli niin raskaista asioista. Taukojen aikana lukija voi rauhassa miettiä omiaan."

Every Dot Connects


Connie Reece interview on FIR

Posted: 18 Feb 2008 12:18 PM CST

I recently had the privilege of being interviewed by Shel Holtz and Neville Hobson for their program, For Immediate Release. As a fan of this popular podcast, I was happy to have the opportunity to talk to them in person, especially when the topic was one of my favorite projects, the Frozen Pea Fund.

The interview is about 30 minutes. Click to listen: FIR interview: Connie Reece, Frozen Pea Fund.

Ei kommentteja: