sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Puutin Puolustaa Puutulleja

Suomalaisen metsäteollisuuden ei juuri kannata toivoa Venäjän raakapuulleen asettamien vientitullien poistamista. Suomen ja Venäjän suhteet ovat Putinin mukaan olleet hyvät ja hyvä kumppanuus tulee jatkumaan, kun Dmitri Medvedev valitaan presidentiksi.

Vladimi Puutinin toisen presidenttikauden viimeisessä, jättiläismäisessä lehdistötilaisuudessa Kremlissä torstaina 14.2.2008 hän kertoi, "Venäjän tehtävänä on puun jatkojalostamisen kehittäminen omassa maassa."

Tilaisuuden aluksi Putin puhui noin kuusi minuuttia ja vastaili sen jälkeen neljän ja puolen tunnin ajan toimittajien esittämiin kysymyksiin. Lehdistötilaisuudessa ei ollut jäähyväisten tunnelmaa, vaikka Presidentti Putinin presidenttikausi päättyy maaliskuun vaaleissa.

Tilaisuus löi kaikki ennätykset: ennätysmäärä kysymyksiä, ennätysmäärä toimittajia ja ennätyksellinen kesto. Puutin ei lähde Kremlistä pois. Hän on jo lupautunut pääministeriksi. Putin sanoi, ettei hän suunnittele mitään lyhytaikaista pestiä vaan aikoo työskennellä pääministerinä mahdollisimman kauan.

"Me ymmärrämme suomalaisten kumppanimme huolen ja ymmärrämme, että suomalaisten yritysten pitää turvata raaka-aineen saanti", Putin sanoi. "Mutta teidänkin pitäisi ymmärtää meitä. Me haluamme kehittää jatkojalostusta maamme sisällä, ja se on ihan normaalia."

"Me emme halua vahingoittaa suomalaista taloutta, herra varjelkoon, vaan pohdimme jatkojalostusta omassa maassamme."

Putinin mukaan Venäjällä ei ole muuta tietä kuin jatkojalostamisen lisääminen.

"Me koetamme tehdä sellaisia päätöksiä, jotka eivät vahingoita kumppaneitamme, yhdessä löydämme ratkaisuin", Putin sanoi.

Puutinin puheet ovat linjassa sen kanssa, mitä Venäjän ministerit ovat aiemmin kiistatta lausuneet. Venäjä on toistuvasti kehottanut suomalaisia metsäalan yrityksiä rakentamaan tuotantolaitoksia Venäjälle, jolloin raakapuuta ei enää tarvitse viedä Suomeen.

Metsäntutkimuslaitoksen 14.2.2008 julkistaman tutkimuksen mukaan Itä-Suomen työllisyys heikkenee lähes 6 000 henkilötyövuodella, jos Venäjän raakapuun vientitulliohjelma toteutetaan kokonaisuudessaan eikä raakapuun tuontia Suomeen pystytä täysimääräisesti korvaamaan.

Helge: Putin jatkaa Venäjällä pääministerinä. Venäläisten asenne puutullien käytäntöön viemisen suhteen tuntuu selkeältä. Perääntymistä toivotaan rajan tällä puolella. Putinin puheesta saa sen käsityksen, että olisi aika siirtää tehtaita, koneita ja laitteita rajan toiselle puolelle. Suomalaisten tehtäväksi tulee raaka-aineen turvaaminen omista metsistä. Onko viesti mennyt perille liian hitaasti? Joudummeko siirtymään uuteen käytäntöön arvioitua huonommin varustautuneina. Jotain uutta on tekeillä. Poliitikot ovat liikkeellä. Paneeko verotus vauhtia suomalaisen puun hakkaamiseen?

Lähetä kommentti