maanantaina, helmikuuta 25, 2008

Suomalainen Sauna Filippineiltä

- Moi, nyt sä tapaat siellä sen yrittäjän, tule vain mukaan tilaisuuteemme Porvooseen.
- Muita kiinnostaa se alue, mutta ilman paikallistuntemusta sinne ei kannata lähteä.
- Oletko ajatellut perustaa sinne myymälän?
- Mitä voisimme viedä Suomesta?
- Eihän meistä ja meikäläisten tuotteista juurikaan tiedetä, verkoston rakentaminen on työlästä.
- Onko nettisivut tällä firmalla?
- Hei, nyt mä tiedän sen Kikan, olen tavannut sen, aivan oikein, tästä se aukeaa.

Juttelemme teemasta "kasva, kehity, etene". Huomaan toisenkin artikkelin Logica mainoken yläpuolella. WM-Datan nimi on 27.2.2008 alkaen Logica. Kas, menivät muuttamaan nimensä. WM-Data tuntuukin vanhanaikaiselta, joten Logicassa on logiikkaa. Mainoksen yläpuolella on artikkeli, joka kertoo suomalaisesta saunatehtailijasta "Suomi, Sauna ja Cebu".

Sawon kiukaat ja löylykauhat valmistetaan Filippiinien sukellussaarella. Ajattelen edesmennyttä Lagerholmia, joka myös teki bisnestä Aasiassa. Hesarin artikkeli kertoo, että Veikko-Matti Kallioniemen perustama Sawo on maailman suurin saunatarvikkeiden valmistaja.

Filippineillä globaaleille yrityksille räätälöidyltä tehdasalueelta, Mactanin teollisuuspuistosta löytyy suomalainen kummajainen: Sawon saunatehdas. Savon tehdas on pyörinyt Cebun kaupungissa Filippineillä seitsemän vuotta.

- Tunnetko miehen? Oletteko tavanneet? kyselen.
- Sain tiedon monen mutkan kautta, hän vastaa.

"Saunatarvikkeiden valmistajana tämä on maailman suurin tehdas. Kiukaissa olemme kärkijoukkoa", kertoo yhtiön perustaja Veikko-Matti Kallioniemi.

VM on välittänyt tavaroita Aasiaan teinivuosista alkaen ja alkoi vuonna 1994 myymään myymään Suomessa tehtyjä kiukaita ja saunatarvikkeita Aasiaan perustamansa Sawo-tuotemerkin alla.

Jatkuva tuotekehitystyö ja uudet innovaatiot takaavat SAWOn kilpailukyvyn yhtenä mailman suurimpana sauna-alan yrityksenä.

SAWO tarjoaa asiakkailleen kilpailukykyiset hinnat ja samalla myös korkealaatuiset tuotteet. Asiakastyytyväisyys hankitaan kovalla työllä ja peräänantamattomalla laadunvarmistuksella.

Nämä periaattet on sisäistetty SAWOn toiminnassa loistavasti, sillä SAWO on tällä hetkellä maailman suurin saunatarvikevalmistaja, ja yksi suurimmista kiuasvalmistajista.


Monissa Aasian maissa saunaa pidetään ylellisenä tapana rentoutua ja hoitaa terveyttä. Kallioniemi löysi asiakkaita
  1. kylpylöistä
  2. golflklubeista
  3. hotelleista
Markkinat kasvoivat myös valtavassa Kiinassa, mutta sieltä tuli myös ongelmia. "He alkoivat kopioida tuotteitamme. He tekivät halpoja, mutta huonoja, joskus jopa vaarallisia kopioita ja laittoivat meidän nimen kylkeen. Se oli todella vahingollista liiketoiminnalle", Kallioniemi Sanoo HS:ssa.

Vuonna 1997 Kallioniemi teki päätöksensä kilpailla kopioita vastaan aloittamalla kiukaiden valmistuksen itse edullisilla tuotantokustannuksilla. Nyt Sawon tehdashalli on täynnä vipinää.
  1. Yhdessä kulmassa rakennetaan saunakuppeja
  2. Toisessa kiillotetaan kiukaita
  3. Tehtaalla on töissä 300 filippiiniläistä
  4. Tärkeimmät raaka-aineet puusta kiuaskiviin tulevat Suomesta
Sawon myy suomalaista saunaa suomalaisilla järvimaisemilla ja saunoville blondiineilla. Yrityksen toimiston show-room seiniä koristavat saunapaneelit.

Suomeenkin Sawo myy konttikaupalla, etenkin saunatarvikkeita, mutta Kallioniemen mukaan "Suomi on niin kilpailtu markkina" ettei kotimaa ole painopistealue.

Veikko-Matti Kallioniemi aloitti kauppiasuransa kotikunnassaan Honkajoella valokuvaajana. "Sain hoidettavaksi koko kunnan koulukuvaukset", hän kertoo. Parikymppisenä hän alkoi ravata Aasiassa ja hankki sieltä muun muassa fakseja, kameroita ja huvipuistokrääsää Suomeen.

Kallioniemen mielestä "liiketoiminnassa pärjää hankkimalla erikoisosaamista, oma ala pitää osata hyvin, jotta voi olla kilpailukykyinen".


SAWO: A Giant Leap


SAWO, Inc. is the first major European sauna company, which has started manufacturing in Asia. Finnish and German management and key employees in the production guarantee the top quality that SAWO is known for. With the company's fast growing population of over 300 hardworking personnel and management's passion to sauna, SAWO offers a lot more exciting things on your sauna needs.

We are one of the world's largest electric sauna heater manufacturer with the capacity of more than 150 000 sauna heater units per year. And this isn't keeping us to stop, we have wide variety of sauna accessories giving you more enjoyable sauna experience. Nearly every month we come up with new sauna accessories' design to serve the challenges of our most demanding customers.

SAWO's objective is to promote a truly worldclass sauna product without compensating customer affordabilty to a much more enjoyable sauna.
Lähetä kommentti