sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Twango julkaistaan Barcelonssa


Nokia lupaa myöhästyneitä verkkopalvelujaan markkinoille lähiaikoina. Yrityksen viime vuonna ostamasta Twango-yhteisöstä on tulossa uusi versio, joka julkaistaan Barcelonan jättimäisillä kännykkämessuilla helmikuussa 2008.

Vuosi takaperin tähän aikaan vuodesta Applen iPhone oli erityisesti nörttien ja bloggaajien suosiossa, mutta Apple teki viisaasti, kun ei lähtenyt eurooppalaisittain vanhentuneella tekniikalla Barceloonaan. Toisaalta iPhone julkaistiin vasta kesäkuun lopussa 2007.

Twangossa käyttäjät voivat jakaa ystävien tai koko yhteisön nähtäväksi:

  1. valokuvia
  2. videoita
  3. musiikkia

Twango simuloi Flickr-palvelua. Nokian OVI-portaaliin liitettävän Twangon on tarkoitus olla myös kuvien varastointipaikka. Eli jatkossa kuvia ei tarvitse pitää oman tietokoneen tai kännykän muistissa, vaan ne voi arkistoida Twango-serverille.

Barcelonan pippalot jäivät viime vuonna Apple-hypetyksen jalkoihin. Yritin seurata tapahtumaan, mutta päällimmäiseksi jäi epämääräinen toive "jostakin uudesta", jota ei vielä silloin ollut eikä tullut.

Nokian OVI-musiikkikaupan lähtö on hidastellut, vaikka vielä elokuussa 2007 luvattiin, että kauppa toimisi Suomessakin ennen joulua 2007. OVI oli Nokian vastaus Applen iTunesille. Samankaltaisia vastavetoja tuli Microsoftilta ja lieneekö pelissä mukana nyt myös Amazoon?

Toistaiseksi Nokian OVI-musiikkikauppa on auki vasta Britanniassa, mutta huhtikuun 2008 alun jälkeen uusia maita luvataan tulevan mukaan joka viikko. Hidastelu on johtunut Nokian mukaan tekijänoikeusneuvottelujen kestämisestä. Tekijänoikeuksista pitää sopia erikseen joka maassa.

Viime vuonna odotin mobilen ja internetin konvergenssia. iPhonen lanseerauksen jälkeen Steven Jobs puhui post-PC aikakauden alkamisesta. Ajatus on innostava, koska raahattavien läppäreiden tilalle moni toivoo "jotain uutta" ja tänä vuonna Apple julkaisi "maailman litteimmän läppärin". Siihen en ole ehtinyt tutustua.

Navigoinnin puoleltakin on Barcelonassa luvassa uutisia. Nokia julkistaa myös uutuuspuhelimia, joiden uudet ominaisuudet liittynevät niin navigaatioon kuin Twangoon. Navigaattorit ovat yleistyneet. Moni meistä ajaa autolla A:sta B:hen navigaattorin ohjeita seuraten. Työkalu on tarpeellinen ja hyödyllinen paljon autolla ammatikseen liikkuville, sitä en kiellä, mutta jatkan perinteistä ajotyyliä ja hakeudun mieluusti kohteisiin muistinvaraisesti; usein myöhästyneenä perillä.

OVI-palveluita voi käyttää niin matkapuhelimen kuin tietokoneen kautta. Nokia on kehittänyt internet-palvelujaan ostamiensa yhtiöiden kautta. Musiikkikaupan eksperttejä Nokia sai ostamalla Loudeye-yhtiön edelliskesänä. Paikallispalveluja on kehitetty Gate5-yhtiön osaamisen pohjalta.

Musiikki on maailmanluokan bisnestä ja pitkässä juoksussa on viisasta, ettei Applea päästetä ilman vastustusta täydelliseen monopoliasemaan. Applen ja Nokian asettaminen rinnakkain mobiili-sovelluksissa on kuin tarina Davidista ja Goljatista. Applen lingosta lentelee herttaisia design-tuotteita, mutta Goljat sen kuin porskuttaa.

Yhdysvaltain Seattlessa majaansa pitävä Twango on kehittänyt yhteisöpalvelua vanhalla brändillä.

Nokia tavoittelee ennen pitkään internet-palveluista myös tuloja sekä itse palvelujen ja sisällön myynnistä mutta myös niihin liittyvistä mainoksista. Toistaiseksi kaksi jättioperaattoria eli espanjalainen Telefonica ja Britannian Vodafone ovat solminee sopimuksen OVI-palvelujen käyttöönotosta. Nokia jakaa jollain tavalla palvelujen tuottamat tulot operaattoreiden kanssa.

Palvelut tuovat ainakin alkuvaiheessa tuloja kuitenkin enemmän epäsuorasti. Nokia laskee niiden vauhdittavan puhelinten myyntiä ja nostavat puhelinten myyntihintoja. Tämän vuoden aikana esimerkiksi satelliittipaikannukseen tarvittava gps-siru laitetaan jo kymmeniin eri puhelinmalleihin.

Olli-Pekka Kallasvuon luotsaama Nokia tekee enemmän rahaa kuin koskaan. Bochumin tehtaan lopettamisesta tuli kupruja moitteettomaan imagoon. Amerikan valloitus on vielä puolitiessään. Nokia saane siellä [USA] kiitellä Applea operaattori-keskeisyyden murtamisyrityksestä.

Barcelonan mobilemessut alkavat kohta. Minulla ei ole tänä vuonna ylimitoitettuja odotuksia. Arkinen työ post-PC-aikakauden alkamisen uudelleenmäärittelemiseksi jatkuu. Suuria yllätyksiä ei ole näköpiirissä. Google Phonesta en saa selvää. Tuleeko, vai eikö? Kuka ostaa Motorolan? Sekään ei suuremmin kiinnosta.

Mistä tulee seuraa himoittava kännykkä?

Lähetä kommentti