lauantaina, maaliskuuta 08, 2008

Seminaareista raportoidaan ajantasaisesti Jaikussa

Kari A. Hintikka kirjoittaa Hesarissa tiistaina 4.3.2008 "Mikrokanavat kertovat koko ajan, missä mennään" artikkelissaan "Verkossa jaikuvat pikasyötteet".

Osallistun viikon kuluttua lauantaina 15.3.2008 Pikkupääsiäinen tapahtumaan, jossa tarkoituksenani on raportoidaan ajantasaisesti tapahtuman kulkua. Kirjoitan, otan kuvia, ja äänitän podcasteja. Julkaisen juttuja verkossa, sijoitan tapahtuman kuvia verkkogalleriaamme. Saatan koemielessä julkaista podcast-haastattelujakin. Katsotaan, mihin kaksi kättä ja läppäri yltävät.

"Internet ei ole enää staattisten sisältöjen arkisto tai kotisivujen kokoelma. Internet on nyt aktiivinen virta", määrittelee Hintikka.

Jatkuvan infovirran merkitys korostuu katastrofitilanteissa. Hintikka käyttä yhtenä esimerkkinä hypoteettista "Jyväskylän vesiongelmaa". Ajatelkaa, jos jaikujia ja twitteroijia olisi ollut Nokialla ajoissa ja riittävästi liikkeellä, kaupunkilaiset olisivat saaneet toisiltaan ajantasaista tietoa "huonolta haiskahtavan veden vaikutuksista".

  • Jaiku kriisinhallinnassa
  • Jaikumista joukko-ongelman ratkaisussa
  • Jaiku logistiikan palveluksessa
  • Jaiku projektinhallinnassa

Mikään viranomaiskanava tai perinteinen media ei pysty tällaiseen. Mikrokanavat osoittavat voimansa silloin, kun "jokainen on journalisti, kun joukkoviisaus jyllää".

Hintikan mukaan RSS-syöte (Rich Site Summary; Really Simple Syndication), otsikkosyöte toteuttaa Web 2.0-ajattelun kahta kulmakiveä: liikkuvuutta ja yhteisöllisyyttä. Porukkavoiman merkitys korostuu laajalle alueelle levinneen tilanteen raportoinnissa.

Kari toteaa oikein, että Jarkko Oikarisen IRC:llä on voinut tehdä vastaavaa jo 1988 alkaen. IRC on ollut hyötykäytössä nörttien piirissä pitkään; Internetin hämärästä historiasta alkaen. Hintikka mainitsee, että Jokelan ammuskelusta kertoivat ensimmäisinä irkkaajat. Itse näin ensimmäisen vihjeen tapahtumien kulusta Jaikussa ja seurasimme sen jälkeen tapahtumaa Loviisan toimistostamme henkeä pidätellen. Tiedossamme oli, että paikalla saattoi olla läheisiä, niin kuin olikin.

Syötteitä tarjoavat yhä useammat palvelut, myös sellaiset, joihin käyttäjät itse tuottavat sisältöjä. Minäkin käytän Facebookia eräänlaisena miljoonalaatikkona, jonne ohjaan syötteet blogeistani, Twitteristä, Jaikusta, Powncesta, del.ico.us jne.

Siinä sivussa ystävät ja tutut näkevät, millaisten asioiden parissa verkossa puuhastelen. Tuore informaatio valuu, virtaa, haarautuu kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. Tiimissä työskentelevät eivät tarvitse löytää samoja linkkejä moneen kertaan.

Hintikan mukaan mikrokanavien ja syötteiden avulla ihminen säästää aikaa. Hän voi käyttää ajan lisäinformaation hankkimiseen. Jaikua hän kuvailee keski-ikäisten irkiksi, jossa voimme tehdä kysymyksiä toisillemme, ratkoa ongelmia tai vain keskustella ajankohtaisista asioista.
  1. Avoin tutkimusparvi
  2. Ideariihet
  3. Ajantasaisia raportteja seminaareista
  4. Tiedeviestinnän luentosarjat verkkoon
Hän mainitsee myös kollektiivisesti kirjoitettavaa Yritys 2.0 -teoksen, jonka tekijäksi ilmoittauduin ja johon minun on saatava aikaiseksi lupaamani kirjoitus virtuaalisista organisaatioista 1970 - 2010. Yritys 2.0 -teos koostetaan blogiksi.

Keskustelua näistä aiheista voi jatkaa Jaikussa, jossa mm. Kari A. Hintikka osallistuu verkkoarjen kuvaamiseen ahkerasti. Jaiku on Suomessa kehitetty ja amerikkalaiselle Googlelle myyty mikroblogi, joka Twitterin tavoin on Internetin nopeimpia ja tehokkaimpia viestintäkanavia. Mikroblogeja on muitakin. Lisäisin näiden kahden rinnalle vielä Pownce'n, jota aika ajoin käytän.

Twitterissä kohtaan amerikkalaisia ja maailmankansalaisia, Jaiku on osaltani muodostunut suomalaisten kohtaamispaikaksi. Joukossa mukana ruotsalaisia, saksalaisia, amerikkalaisia, joku Ranskasta ja Irlannista.

Ei kommentteja: