torstaina, huhtikuuta 24, 2008

Itämeren kehittäminen - Baltic Sea Region

Osallistuimme tänään Ympäristöministeriön, Opetusministeriön, Työ ja Elinkeinoministeriön tilaisuuteen, jossa linjattiin Itämeren kehittämistä 2007 - 2013. Otsikkoaiheena oli:

Itämeren ohjelma 2007 - 2013
Toteuttaminen ja tuki

Tiedotustilaisuudessa puhuttiin koheesipolitiikasta, kilpailukyvystä, innovaatioista, rajat ylittävästä yhteistyöstä. Uusi ohjelmakausi käynnistyy, rahaa on kohta jaossa, mutta ei kaikille. Näihin ohjelmiin mukaan lähtevä joutuu paneutumaan EU-yhteistyön monimutkaisuuteen.

Yritin esitystä kuunnellessani miettiä vastausta kysymykseen, miksi amerikkalaiset innovaatiot johtavat useimmin menestykseen? EU:ssakin innovaatioita kehitetään, veivataan ja tuotetaan, mutta ongelmana on niiden käytäntöön vieminen.

Pohdin samaa kysymystä IST 2006 Helsinki "innovaatiotapaamisen" yhteydessä. Innovaatiotoimintaa yritetään linjata, raamittaa, ohjata, kanavoida ja edistää monimutkaisilla ja byrokraattisilla toimenpiteillä. Kaiken kukkuraksi innovaatiotoiminnan vetovastuu on virkakoneistolla, yliopistoilla, korkeakouluilla, ammattikorkeakouluilla ja instituutioilla.

Ei ihme, että käytäntöön vieminen ja konkretia ontuu.
Lähetä kommentti