lauantaina, elokuuta 30, 2008

Britannian asuntomarkkinoilla syvä kriisi | Kauppalehti.fi

Talousuutiset muuttuvat synkemmiksi. Äsken kerrottiin YLE:n TV-uutisissa Britannian talousvaikeuksista. Tilanne on pahin kuuteenkymmeneen vuoteen. Lyhyessä uutisessa ennustettiin, että ongelmasta tulee pitkäkestoinen. Ihmset eivät ole varautuneet tulevan laman syvyyteen ja pitkäkestoisuuteen.

Kauppalehden eilinen uutinen vahvistaa, että Britannian asuntomarkkinaongelmat ovat pahenemaan päin. Tilanne ei ole lainkaan parempi Espanjassa, jossa työttömyys on kovassa kasvussa. Työllisyyden ongelmat vaikuttavat myös Britannian tilanteeseen. Suomessa tilanne näyttää lukujen ja työllisyystilastojen valossa paljon paremmilta, mutta ongelmat alkoivat meilläkin lomien jälkeen viime vuonna. Rakentaminen on hiipunut. Tehdyt suunnitelmat rakennetaan, mutta uutta ei tule tilalle pitkään aikaan.

Britannian asuntomarkkinoilla syvä kriisi | Kauppalehti.fi: "Britannian asuntomarkkinoilla syvä kriisi. Perjantai 29.08.2008 klo 18:14 (päivitetty pe 18:24) Kauppalehti.

Asuntojen hinnat uhkaavat romahtaa Britanniassa, Merrill Lynchin ekonomisti Nick Bate arvioi.

Baten mukaan asuntojen hinnat ovat laskeneet saarivaltakunnassa odotettuakin nopeammin. Nationwiden ja Halifaxin tilastot kertovat kansallisten hintojen pudonneen noin 10 prosenttia viime syksyn jälkeen.

"Britannian asuntorahoittajilla on vaikeutensa ja kuluttajat painivat velkojensa kanssa. Luotto-olot kiristyvät edelleen, ja uskomme asuntojen hintojen laskevan viime vuoden huipulta jopa 25 prosenttia", Bate arvioi.

Merrill Lynchin arvion mukaan Britannian asuntovarallisuuden arvosta katoaisi näin jopa 1000 miljardia puntaa. Asuntokupla tyhjenee parhaillaan myös Espanjassa ja Irlannissa.

Merrill Lynch ennustaa, että Britannian talouskasvu jää vain 0,9 prosenttiin vuonna 2009. Asuntojen hinnat laskevat vielä usean neljänneksen ajan."
Lähetä kommentti