sunnuntaina, elokuuta 24, 2008

Suomalainen Matkailu 2008

Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä kasvoi vuonna 2007. Tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaiset matkailijat yöpyivät suomalaisissa majoitusliikkeissä seitsemän (7) prosenttia enemmän vuoteen 2006 verrattuna. Matkailin kasvu ulkomailta nosti Suomen viime vuoden (2007) matkailutulot 2,1 miljardiin euroon.

Hyvää imagoa ei voi rakentaa tyhjän päälle, ei ainakaan niin, että se kestäisi vuodesta toiseen, kirjoittaa Vuokatti News. Savonlinnan oopperajuhlien esitysten lippuja meni kaupaksi viime vuotta enemmän, mutta festivaali jäi silti pari prosenttia tavoitteestaan. Esityksiin myytiin yli 60 000 lippua. Oopperajuhlien katettavaksi jäivät noin 200 000 euron ylimääräiset kustannukset.

Venäläisten innostuksesta Suomeen kirjoitetaan sangen vähän, vaikka heitä näkyy runsaasti sekä Loviisassa että Sotkamossa. Vietämme aikaa molemmilla paikkakunnilla ja olemme tottuneet venäläisiin matkailijoihin katukuvassa ja kaupassa.

Sotkamossa kertyi vuoden 2008 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 192 879 yöpymisvuorokautta, kun niitä vastaavana ajankohtana oli esimerkiksi Kuusamossa yhteensä 152 014.

Vuokatissa on Sotkamon matkailun keskus ja siellä kasvuksi kertyi 24,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Lukujen takaa löytyy lähes yhtä vahva ulkomaisten ja kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvu. Suurimman ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmän muodostavat Sotkamossakin venäläiset matkailijat.

Vaikka majoituskapasiteettia on Vuokatissa rakennettu lisää, on matkailijamäärän suhteellinen kasvu majoituskapasiteetin kasvua voimakkaampaa. Huonekäyttöaste on Vuokatissa säilynyt 68,6 prosentissa.

SUOMI KIINNOSTAA VENÄLÄISIÄ


Eniten Suomi kiinnosti venäläisiä matkailijoita, joiden yöpymiset lisääntyivät 26 prosenttia. Uusien ulkomaalaisten matkailijoiden tulo rohkaisee kehittämään uusia palveluita. Suuret kasvuluvut avaavat rahahanoja investoinneille ja kehityspanoksille.

Kotimaassa suomalaiset tekivät 2,6 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Tämä on noin prosentin vähemmän kuin vastaavana aikana vuotta aikaisemmin. Tässä suhteessa Sotkamon kehitys kulkee toiseen suuntaan. Vähenevästä virrasta pystytään imuroimaan entistä enemmän väkeä Vuokattiin.

Suurin osa suomalaisten matkoista oli ilmaismajoitusmatkoja joko omalle mökille, sukulaisten tai tuttavien luokse. Sotkamon Vuokatissa kotimaisten matkailijoiden osuus on yhä korkea, noin 85 prosenttia.

Myös suomalaisten tekemät lomamatkat ovat kasvaneet. Suomalaiset tekivät kesäkuussa noin 440 000 yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajan matkaa ulkomaille. Ulkomailla yöpymisen sisältävät matkat ovat lisääntyneet viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 9 prosenttia.

  • 25 prosenttia venäläisten tekemistä matkoista suuntautui Uudellemaalle.
  • Seuraavaksi tulevat:
    - Etelä-Karjala
    - Lappi

Venäläisten matkailu Suomeen on kasvanut pitkään ja erityisen voimakkaasti vuodesta 2006 alkaen Vuonna 2006 kasvua edellisvuoteen oli hurjat 35,7 prosenttia. Matkailutuloista yli neljäsosan tuovat venäläiset.

Vanhoista EU-maista matkailu lisääntyi eniten Britanniasta, Saksasta ja Espanjasta. Uusista EU-maista kasvu tuli pääasiassa Baltiasta.

Aasiasta tulevan matkailun kasvu on japanilaisten ja intialaisten varassa, sillä kiinalaisten, eteläkorealaisten ja taiwanilaisten kiinnostus Suomea kohtaan on hiukan hiipumassa. Matkailualan mukaan kiinalaisten matkailun vähenemiselle ei löydy suomalaisista tilastoista erityistä selitystä, koska matkailijoilta kysytään vain lomamatkan tarkoitusta.

ITÄSUOMESSA RETRETTI, LUSTO, KESÄMAA JA SAVONLINNA


Punkaharjulla Vihreän kullan kulttuuritien varrella sijaitseva Taidekeskus Retretti tarjoaa tänä kesänä mielenkiintoisen yhdistelmän nykytaidetta ja edesmenneiden taitureiden teoksia. Retretin ideana on haastaa kävijä lepoon, viivähdykseen ja perääntymiseen arjesta. Retretin läheisyydessä on myös Suomen metsämuseo Lusto. Lapsiperheille tekemistä tarjoaa myös vesi- ja puuhapuisto Kesämaa.

Tänä vuonna (2008) kaksikymmentäviisi vuotta (25) juhliva Retretti on yksi pohjoismaiden suurimmista taidekeskuksista. Matka Loviisasta Retrettiin on 250 kilometriä. Vastaavasti etäisyys Sotkamoon on kaksinkertainen eli 550 kilometriä.

Ulkomaisten matkailijoiden kulutus nousi 10 prosenttia.

Lisätietoja:
  • www.lusto.fi
  • www.retretti.fi
  • www.vuokatti.fi
  • www.savonlinna.fi
Lähetä kommentti