maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Juttelin äsken Venäjä tilanteesta, Kiina panee hösseliksi

Öljyn hinta on laskenut 60 dollariin ja menossa sitäkin alemmas. Oligarkit ovat kasvattaneet liiketoimintojaan velkavivulla. Budjetti on rakennettu 70 dollaria per tynnyri öljytuloja mukaisesti. Valtio suunnittelee mittavia tukitoimia yksityisten suuryritysten pelastamiseksi. Megafirmoja sosialisoidaan nyt Venäjällä ja kapitalismin keitaassa USA:ssa.
 1. On puhuttu Putinin paluusta
 2. Maassa ei tällä hetkellä ole rahaa ja rahojen siirtojärjestelmää
 3. Orastavan pankkisektorin rakenteet ovat lujilla
 4. Projektit pysähtyvät kuin seinään
 5. Maailmantalouden remonttimiehillä ja -naisilla riittää töitä
 6. Ratkaisut on nyhjäistävä tyhjästä
 7. Venäläisyhtiöiden kaatuminen rasittaisi myös kansainvälisiä pankkeja
 8. Tyjhästä pitää ratkaisut nyhjäistä Venäjälläkin
 9. Uusiksi menee maailmantalous
 10. Tarvitaan tiivistä valtioiden välistä yhteistyötä
Puutullien kohtaloa joudutaan miettimään uudelta pohjalta. Venäjä tarvitsee lisää kassavirtaa tuovia lunnonvaratoimialoja. Öljy ja kaasu eivät riitä kasvun rahoittamiseen.

Kiina julkisti jättimäisen talouden elvytyspaketin. Se eroaa länsimaiden pelastuspaketeista siten, että Kiina rakentaa omalla rahalla uutta eikä korjaa muiden rahoilla omia virheitään.

 1. Finanssikriisi kääntyyä reaalitalouden ongelmavyyhdiksi
 2. Tarkista yrityksesi ansaintalogiikka
 3. Menot kuriin ja kassavirat "bread and butter" vaihteelle

Aasiassa osakekurssit lähtivät tänä aamuna selvään nousuun, kun Kiinan sunnuntaina julkistama mittava elvytyspaketti viritti toiveita talouden piristymisestä.

 • Kiina panee hösseliksi
 • Kiinalla on varaa
 • Kiinalla on kassa kunnossa

Tokiossa Nikkei-indeksi nousi 5,8 prosenttia ja kipusi takaisin 9000 pisteen yläpuolelle. Myös öljyn ja perusmetallien hinnat lähtivät nousuun.

 • Öljyn hinta on hyvä uutinen Venäjälle
 • Larox lienee tyytyväinen perusmetallien hinnan noususta
 • Nostaako Kiina lännen kuiville?
 • Kiina rakentaa!

Kiinan hallitus pyrkii hillitsemään talouskriisin vaikutuksia lähes 600 miljardin dollarin (yli 460 miljardin euron) paketilla, jossa rahaa suunnataan muun muassa infrastruktuurin ja sosiaalipalveluihin.

Lähde: STT

Suomella on edessä vaikein vuosi sitten laman. Yritykset, pankit ja valtiontalous on kuitenkin parmmassa kunnossa. Matkaamme kohti taantumaa epävarmuuden merkissä. Maailmanluokan tämän mittaluokan talousmyllerryksestä ei ole aikaisempaa kokemusta. Tätä kestää muutaman vuoden.

Matkailuala ja hotellit odottavat kauhulla tulevia kuukausia. Yhdysvalloissa ja Euroopassa yritysmatkailu on vähentynyt. Meillä syyskuu meni vielä yli odotusten, mutta peruutuksia on jo tullut eri puolille Suomea.

Äsken kerrottiin Metson ja Outokummun rajuista lomautusuutisista. Suuryritykset karsivat kulujaan. Vielä kuukausi sitten puhuttiin suomalaisyritysten korkeasta tilauskannasta. Ajateltiin, että tilauskirjat pullollaan on hyvä edetä kohti maailmantalouden taantumaa.

"Outokumpu lomauttaa tai osa-aikaistaa Tornion tehtaaltaan 1 500 työntekijää jopa kolmeksi kuukaudeksi. Metso Paper puolestaan lomauttaa 1 100 ihmistä Järvenpäässä, Hollolassa ja Jyväskylässä myös viikoiksi ja jopa useiksi kuukausiksi," tietää Taloussanomat.

Outokumpu perustelee yt-neuvotteluja alhaisella tilauskannalla. Metson lomautussuunnitelmista oli puhetta jo aikaisemmin. Muutosta ei tullut.

Aloitin uutiseni Venäjältä. Projektit ovat siellä pysähtyneett kuin seinään, kun hankkeiden vetäjillä ei ole rahaa. Suomessa ajateltiin pari kuukautta sitten, että saamme Venäjältä vetoapua. Juuri nyt siellä tilanne on erittäin huonolla mallilla. Valtiolla on edelleen rahaa, mutta yritysten operatiiviset mahdollisuudet ovat vähäiset, kun raha ei liiku.Lähetä kommentti