torstaina, marraskuuta 13, 2008

Kirjoitin eilen hyvinvointitelkkarista

Kirjoitin eilen Tahtitaajmat -blogiin oululaisen Videra Oy:n Hyvinvointi-TV-palvelusta. Nostan aiheen uudelleen pintaan Loviisassa järjestetyn hyvinvointi- ja palvelutuotantosemiaarin pohjalta.

Osallistuimme tänään Ollin kanssa seminaariin, johon saimme kutsun Antti Vaittiselta. Tilaisuuden jälkeen jäin miettimään kehittämismahdollisuuksia aluetalouden näkökulmasta.

Jatkoimme aiheen pohdiskelua KK-Netissä ja käynnistimme aiheeseen liittyvän selkeän kehitysprosessin.
  1. Sovellamme palvelutuotannon teoriaa
  2. Tarkastelemme asioita mm tuotantotalouden näkökulmasta
  3. Pystymme tarjoamaan alueellisille toimijoille erityisosaamsita ja analytiikkaa
  4. Keskustelimme palveluhotelleista
  5. Miten palvelutuotanto järjestetään tilaaja-tuottaja mallissa (public private)?
  6. Palvelu Design on yksi näkökulma
  7. Kustannustehokkuus
  8. Tuottavuuden kehittäminen
  9. Johtamisjärjestelmä
  10. Toiminnanohjausjärjestelmä
  11. Oppimisjärjestelmä
Kirjoitan aiheesta lisää lähipäivinä. Tilaisuudessa puhuttiin Loviisan seudun vetovoimasta ja "dynamiikasta". Sana on mielenkiintoinen, mutta sisältöä en käy arvailemaan.

OTAN VERTAILUKOHDAKSI PANKKIEN PALVELUT

"Euroopassa on Nordean pääekonomistin Leena Mörttisen mukaan liian suuri pankkisektori ja liian paljon pankkeja. Tilanne voi johtaa tehottomuuteen. Euroopan pankkikriisi ei Mörttisen mukaan johdu vakavaraisuusongelmasta eikä eksoottisten rahoitusinstrumenttien kehittelystä, kuten Yhdysvalloissa", kirjoittaa Veijo Sahiluoma Kauppalehdessä tänään.

Rakennan tästä aasinsiltaa Loviisassa pidetyyn tilaisuuteen, jossa pohdittiin hoiva- ja hyvinvointipalvelujen tilaaja-tuottaja-mallin alueellista kehittämsitä. Niputan Sahiluoman kommentit alla olevaan kappaleeseen.


"Syynä on liian suuri pankkisektori, josta on monissa maissa seurauksena pankkitoiminnan heikko kannattavuus. Kun tähän yhdistyy vielä pankkivalvonnan resurssipula, ongelmat pääsivät Euroopassakin kärjistymään. Taloustaito-lehden haastattetelussa Mörttinen ottaa esimerkiksi Saksan, jossa on aivan liikaa pankkeja. Nämä pyrkivät metsästämään tuottoja ottamalla liikaa riskejä. Mörttinen näkee Saksassa välttämättömäksi samanlaisen kehityksen kuin Pohjoismaissa 1990-luvun pankkikriisin jälkeen: Tulossa on isoja pankkifuusioita. Euroopan pankkijärjestelmän tehostamisprosessista Mörttinen odottaa pitkäaikaista. Pankkeja pitäisi jopa pakottaa fuusioitumaan."

Veijo Sahiluoma
veijo.sahiluoma@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Tässä voimme ottaa vertailukohdaksi suomalaisen pankkikriisin. Lopputuloksena oli pankkijärjestlemään radikaali uudistuminen maassamme.

Sosiaali- ja terveystuotannon yksityistämismallit ovat maassamme vielä alkutekijöissään. Tulemme näkemään suuria muutoksia, jotka edellyttävät parempaa johtamista, uuden teknologian hyödyntämistä ja alan innovaatiotoiminnan kehittämistä.

Loviisan seudulla on hyvät edellytykset aikaisempien virheiden välttämiseen, mutta tehtävää riittää. Nostaisin avainsanaksi kehittämisen "dynamiikan", joka tässä vaihessa on vielä aivan alkutekijöissään.

Ei kommentteja: