lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Talousennustajat povasivat Suomen talouden kasvua 2007

E71_11.10.2009_Loviisa 026Talouskriisin piti kiertää Suomi kaukaa. Vuonna 2007 meillä talousviisaat uskoivat, että Yhdysvaltojen talouden kompuroinnin ei horjuttaisi vientivetoista kasvuamme.

Yhdysvaltojen asuntoluottokriisin ei syksyllä 2007 pitänyt mitenkään ulottua Suomeen asti. Kriisin leviämistä makrotalouteen osattiin kuitenkin pelätä jopa Euroopassa.

Maailman talous oli kasvanut useita vuosia ja vuodelle 2007 ennakoitiin viiden prosentin kasvua. Ennustajat olettivat tuolloin, että maailmantalouden nopea kasvu ei olisi lähivuosina hidastunut merkittävästi.

Uskottiin, että Yhdysvaltojen asuntoluottomarkkinoiden ongelmat pysyvät hallinnassa niin, etteivät ne vakavasti horjuta maailmantalouden muuten niin vahvaa näkymää. Etla arvioi, että vaikka Yhdysvaltain talous kompuroi, kasvu tulisi jatkumaan vahvana etenkin Aasiassa.

Suomessa kasvuennusteita korjattiin loppuvuodesta 2007 ylöspäin. Suomen talouden virettä avitti muun muassa reipas yksityinen kulutus. Palkankorotukset pitivät Suomen kotimaista kulutusta nousukiidossa.

Kotitalouksien lisääntyvästä velkaantumisesta varoitettiin. Pelättiin, että se jarruttaa kulutusta ja laimentaa rakennusinvestointien kasvumahdollisuuksia. Kotitalouksilla oli silloin velkaa käytettävissä olevien vuositulojen verran.

Vuonna 2007 kotitaloudet kuluttivat enemmän kuin tienasivat. Etla ennusti, että säästämisen pitää ennen pitkää lisääntyä, ja silloin yksityisen kulutuksen kasvu väistämättä hidastuu.

Vuotta myöhemmin alkoi jyrkkä alamäki. Nyt olemme jonkunlaisessa suvantovaiheessa. Kuntatalouden heikkeneminen tiedetään. Yksityisen kulutuksen kasvua ehkä toivotaan, mutta vientiteollisuuden näkymät ovat edelleen sangen heikot.

Uutta pitää keksiä. Kuka tietää, mitä?

Lähetä kommentti