tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Kuka Johtaa Nokiaa Tulevaisuudessa?

nokajohtovaihtuuJos johto vaihtuu? Nokialle ei ole helppo löytää tulevaisuuden johtajaa. Nokian suuruuden ajat ovat kuitenkin menneen talven lumia. Yritys kamppailee asemastaan alan suurimpana toimijana, mutta sillä ei ole visionääristä ja karismaattista johtajaa.

Nokia on mainio tuotantoyhtiö, joka hallitsee halpojen luurien logistiikan paremmin kuin muut, mutta Nokia ei enää ole mobiiliteknologian tärkein nimi maailmassa.

Piskuinen Apple on napannut siltä johtoaseman. Nokiasta on tullut perässähiihtäjä. Nokialla ei ole vahvaa visionääristä henkistä johtajaa. Yritys seilaa tietoteknologian meressä ilman navigaattoria. Navteqista ei ole apua. Nokia ei ole löytänyt suuntaa, ei päämäärää, ei edes tärkeitä välietappeja.

Nokiaa ei vielä ole lyöty lättäjalaksi, mutta siltä puuttuu toimintakyky. Uusi Symbian 3 joutuu kohta kovaan testiin, jos uusista malleista tule N97 floppeja; vaihtoehdot ovat vähissä.

Kaikki mobiilivalmistajat haluaisivat erottua joukosta. Nokia ei erotu Applesta ja Androidista edukseen. Nokialla on perinteinen toimitusjohtaja, mutta siltä puuttuu tulevaisuusjohtaja. Jorma Ollilla vaikutti Nokian kehitykseen tärkeässä kehitysvaiheessa 1990-luvulla, mutta vuoden 2007 jälkeen kaikki muuttui.

Olosuhteet muuttuivat totaalisesti, Jorma Ollila on muissa hommissa. Olisiko hänellä riittävästi näkemystä uuden suunnan näyttämiseen? Hmm! En usko.

Olli-Pekka Kallasvuo sai haastavan tehtävän. Hänen alaisuudestaan ei löydy kovan luokan toimijoita. Nokia näyttäytyy korttitalolta, jossa on managereita ja vicepresidenttejä, mutta suuren luokan johtajia ei organisaatiokaaviosta löydy.

Onko firma tuuliajolla? Pörssikurssi kertoo olennaisen. Nokia halusi olla “suurin”, mutta muut panostivat “kannattavuuteen”. Nokiasta on kehittynyt mobiiliteknologian General Motors. Millä lääkkeillä nykytilanteesta päästään?
Lähetä kommentti