torstaina, huhtikuuta 08, 2010

Suomen mikrokokoiset kunnat ja alueet

12022010338

Olisi todella arvokasta, jos joku uskottava kuntatalouden edustaja sanoisi ääneen, mitä kuntien pitäisi tehdä käytännössä pelkän sopeutumispakon lisäksi.

Kunnilla on kymmenen miljardin velkataakka niskassa, verotulot hiipuvat, veroasteen nostaminen on riskibisnestä, yhteisöverotus ei tuota.

Maailmantalouden kasvu tapahtuu maailman toisella laidalla. Eurooppa muuttuu vaivihkaa talouskehityksen ulkomuseoksi ja demograafisesti valtavaksi vanhainkodiksi.

Meillä pitäisi puhua kunnallisen itsehallinnon perusteista, valtion ja kuntien taloussuhteiden muuttamisesta, palveluiden oikeasta kilpailuttamisesta, tuottavuustalkoista, kuntien tehtävien vähentämisestä, tietojärjestelmistä ja ammattimaisesta talousjohtamisesta kaikessa.

Mallia suomalaiselle muutokselle ei kannata etsiä kotimaisesta traditiosta, koska silloin huomio on aina siinä, miten asiat olivat “silloin ennen”. Näkökulmien etsintä ei saa rajoittua läntiseen naapurimaahan, Ruotsiin. On mentävä merta edemmäs kalaan. Kiina ei välttämättä ole oikea osoite, mutta miksi siellä tapahtuu kasvua?

Lähetä kommentti