tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Nokia on vielä alan suurin

april2_2010_080_NoksuSoneraSonera oli vuosituhannen vaihteessa kuumaa tavaraa. Sillä oli mainetta ja mammonaa aikansa suurimman ulkomaisen ostoksen tekemiseen. Soneran Saksan UMTS-kaupat menivät kuitenkin mönkään ja lopputuloksena  oli firman myyminen ruotsalaisille.

Sijoittaminen25.7.2002 | Sonera teki umts-investoinneista 4,3 miljardin euron alaskirjaukset. Soneran kalliiksi tullut seikkailu Euroopan umts-markkinoilla sai eräänlaisen päätöksen [heinäkuussa 2002], kun yhtiö kertoi tehneensä Saksan ja Italian umts-sijoituksistaan yhteensä lähes 4,3 miljardin euron alaskirjaukset.

Sekä Saksan että Italian kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimilupien arvoksi Soneran taseessa kirjataan nyt pyöreä nolla, eli käytännössä yhtiö myönsi parin vuoden takaisten miljardi-investointien osoittautuneen täysin arvottomiksi.

Samoja polkuja pitkin ovat menneet pankit ja lannoitefirmat Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Stora Ensokin on ruotsinsuomalainen. Ruukki Group luotti kroatialaiseen liikemiesosaamiseen ja tuloksena lienee eräs aikakautemme nopeimmista pk-yrityspuhalluksista. Muutamassa vuodessa kassasta on kadonnut kolmesataa miljoonaa ja velkaa on tullut lisää kaksisataa miljoonaa. Raha on hupaa tavaraa.

Nokia porskuttaa edelleen maailman suurimpana kännykkävalmistajana kappalemäärissä. Tuoreen tiedon mukaan yrityksen brändiarvosta on vuodessa kadonnut 20 miljardia euroa. Yrityksen myymisestä ei ole vielä huhuiltu, mutta nykyjohdolla on näytön paikka. Tyhjästä markkinoille tullut Apple on noussut älypuhelinten tiennäyttäjäksi. RIM rimpuili itsensä brändiarvoltaan Nokiaa suuremmaksi.

Miten tässä näin kävi? Miksi meille aina käy näin, näin, näin?

Lähetä kommentti