lauantaina, toukokuuta 08, 2010

Osakemarkkinoiden takatalvi on sähkövika!

january6,2010_atknvika_005 Osakemarkkinoiden takatalvi saattaa sittenkin mennä ATK:n tiliin. Sähköiset kaupankäyntijärjestelmät saivat koko systeemin sakkaamaan.

Pörssikaupan asiantuntijat raapivat päitään selvittäessään, mikä meni pieleen ja kenen syyksi pannaan mustan torstain kamikazelento, joka huippasi joidenkin firmojen arvot lähes nollaan.

Välittömät vastaukset ovat kysymyksiä täynnä. Miljoonat yritykset tekevät pörssikauppaa ja sähköisten myyntijärjestelmien algoritmien tutkiminen vie aikansa. Siinä sivussa Kreikan tukipaketin päätöksentekoon tuli vauhtia. Miljardeja löytyy EU-maitten valtionvarainministeriöistä alta aikayksikön.

Hesari kirjoittaa Brysselistä": “Kaikki 27 EU-maata yrittävät luoda viikonlopun aikana koko unionin laajuisen mekanismin, jolla Kreikan kaltaiset kriisit voidaan sammuttaa jatkossa. EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat sunnuntaina Brysseliin päättämään uuden pelastusjärjestelmän luomisesta. Päätös tehdään määräenemmistöllä.”

Helge: Saiko atk-vika EU-maat yhteiseen rintamaan? Tarvittiinko kriisi toisella puolella Atlanttia velkapaketin sitomiseksi? Sattuipa hyvään aikaan.

HS: Eurooppalaisen vakauttamismekanismin valmistelusta vastaa EU-komissio, joka on hionut suunnitelmaa kaikessa hiljaisuudessa jo aiemmin. Poliittinen tuki unionin tason järjestelmälle löytyi varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa euromaiden johtajien kokouksessa Brysselissä.

Helge: Miten kauan arvon poliitikot ovat olleet tietoisia Kreikkakuplan puhkeamisesta. Puheista päätellen suunnitelmat ovat olleet valmiina pöytälaatikoissa, mutta silti päättäjille tuli kiire.

HS: Pääministeri Matti Vanhasen mukaan mekanismi ei voi toimia ilman rahaa. Hän ei suostunut kuitenkaan kertomaan, paljonko mekanismiin pitää pumpata euroja, tai kuinka suuret lainanottovaltuudet EU-maat sille antavat.

Helge: Eurooppaan on luotu uusi “maataloustuki”, joka tällä kertaa kohdistuu Euroopan suurpankkeihin.

HS: Kreikkaa on pelastettu kahdenvälisin sopimuksin, mutta uusi järjestelmä luo unionin tasoisen järjestelmän. Tavoitteena on vakuuttaa markkinat siitä, että euroalue selviää kriiseistään. Vanhasen mukaan uusi järjestelmä voi olla toimintakykyinen hyvin nopeastikin.

Helge: Valmista pitkään valmisteltua pelastussuunnitelmaa tässä toteutetaan. Kreikan ongelmat ovat olleet tiedossa. Pankkiirit ovat kantaneet roskalainapapereita Brysselin-herrojen pöydälle ja vaatineet heiltä toimia. Pankkiirikaveria ei jätetä!

Lähetä kommentti