keskiviikkona, heinäkuuta 21, 2010

Applen huikea tulos ja Nokian johdon vaihtuminen

21022010645 Miten nopeasti johdon vaihtuminen vaikuttaa Nokian tulokseen? Kuinka kauan joudumme odottamaan uutta läpimurtoa? Miten tulevaisuuden killereitä kehitetään? Applen menestyshistoriasta voi hakea mallia.

Yritys on tehnyt jatkuvasti paranevaa tulosta vuodesta 2004 lähtien. Maailmanluokan läpimurto tapahtui vasta iPhonen myötä vuonna 2007, vaikka fanittajat ovat uskoneet firmaan Steve Jobsin come-backista lähtien.

Steve Jobs palasi takaisin Applen johtoon 1990-luvun lopussa. Tarkemmat yksityiskohdat löytyvät täältä. Applella on myös eletty vaikeita aikoja. Tällä hetkellä yritys on korkealla ja näkymät huikeat, että uhkana on happivajaus. Miten kauan jatkuvat tulosparannukset ja ihmelanseeraukset onnistuvat? Nokian etuna on ehkä nyt, ettei siltä odoteta ihmeitä pitkään aikaan. Mutta paistaa se aurinko risukasaakin.

Nokiassa yksi johtaja ei vielä kesää tee. Uuden strategian käytäntöön vieminen suljetussa kulttuurissa vaatii pitkän rupeaman. Johdon vaihtuminen johtaa todennäköisesti myös nurkkien siivoamiseen. Talosta lähtee paljon väkeä muihin tehtäviin.

Älypuhelin sellaisena kuin sen tänään tunnemme ei enää tule olemaan mikään suuri innoituksen lähde. Nokian on luotava jotain uniikkia uutta tai joutuu juoksemaan kieli pitkänä muitten perässä vuosia. iPad on suunnan näyttäjä. Apple lupaa, että innovaatioiden runsaudensarvesta tulee vielä uusia mullistuksia.

Steve Jobs henkilökuva (Wikipedia)

Eri lähteet kuvailevat Steve Jobsia ailahtelevaksi, intohimoiseksi, työnarkomaaniksi, karismaattiseksi, orjapiiskuriksi ja visionääriksi. Useat entiset Applen ja NeXTin työntekijät kertovat hänen kuvaannollisesti piiskaavan työntekijöitä kovempaan työtahtiin. Hän on usein kiivaan luonteensa takia joutunut napit vastakkain joko työnantajansa tai työntekijöidensä kanssa, mutta on kiistatta menestynyt. Jobs itse pitää itseään visionäärinä, tietotekniikan muuttajana. Uskonnolliselta vakaumukseltaan Jobs on buddhalainen.

Jobs ja hänen vaimonsa ovat pesco-vegetaristeja. Jobs ei ole koskaan ollut järin innostunut puhumaan yksityiselämästään. Hän sai vasta aikuisiällään tietää, että hänellä on biologinen sisar, Mona Simpson. Hänellä on vaimonsa Laurene Powellin kanssa kolme lasta, sekä yksi tytär, Lisa, avioliiton ulkopuolelta. Hän on nykyään eronnut.

31. heinäkuuta 2004 Jobsilta leikattiin syöpäkasvain haimasta. 20. kesäkuuta 2009 Wall Street Journal uutisoi Jobsille tehdyn maksansiirron vuonna 2009[1].

Lähetä kommentti