lauantaina, heinäkuuta 10, 2010

Kiina on sikarikas ja kapitalistit köyhiä kuin kirkon rotat

april19_2010 026 Shanghain kuuluisa Pudong-alue pilvenpiirtäjineen kehittyi kahdessakymmenessä vuodessa. Uuden taloudellisen kehitysalueen (the New Open Economic Development Zone) on muuttunut Kiinan sykkiväksi rahatalouden ja kaupan solmukohdaksi lyhyessä ajassa. Kehitys käynnistyi vasta 1990-luvun alussa. Kahden vuosikymmenen kaksinumeroiset kasvuluvut ovat muuttaneet Shanghaita ja Kiinaa radikaalisti.

Made in China tuotantokoneen lopputuotteita länsimaan luottokorttien vinguttajat ovat ostaneet velaksi, vaikka nurkat ovat muutenkin täynnä tarpeetonta romua ja roinaa. Moderni historia ei tunne Kiinan kaltaista kauppataseen ylijäämää.

Kauppataseen ylijäämä on huimat $2,4 triljoonaa. Noin $900 miljardia noista ylijäämistä on sidottu devalvoituviin dollareihin ja euroihin. Kiinalaiset muuntavat näitä rahavaroja konkreettiseen omaisuuteen. Yrityksiä ja kiinteistöjä siirtyy kiinalaisten haltuun.

Muutama viikko takaperin huhuiltiin, että kiinalaiset voisivat ostaa Nokian mennen tullen. Heille brändistä olisi vielä iloa.

Kiinan vienti kasvoi kesäkuussa 2010 yli neljäkymmentä prosenttia. Tulosta pidetään yllättävänä. EU:n heikkous ei vaimenna Kiinan viennin kehitystä.

Lähetä kommentti