torstaina, heinäkuuta 22, 2010

Nokian johto kiukuttelee medialle

juli11_2010nokiafuturo017Nokian O-P Kallasvuon mielestä tapa, jolla hänen vaihtamista yrityksen johdossa käsitellään mediassa, vahingoittaa Nokiaa. Yritys on tahtomattaan joutunut sylkykupiksi kisassa, johon se ei ole vielä ilmoittautunut. Apple kaappasi muutamassa vuodessa ja muutaman prosentin markkinaosuudella itselleen mobiilibisneksen johtajuuden. Nokia lönkyttelee ainakin median ja  nörttiyleisön mielestä monta kierrosta jäljessä, vaikka totuus lienee älypuhelimissakin aivan jotain muuta kuin mitä media ja teknofriikit uskottelevat.

Nokia ei kuitenkaan pääse mediaa pakoon. Iso suomalainen sininen (big blue) on liian kiehtova makupala jätettäväksi rauhaan. Ehkä julkisuus pukkaa positiivista painetta hallituksin ilmastoituun kamariin ja nyt on pakko tehdä jotain. Välttelevillä puheilla ja ontoilla tulevaisuudenlupauksilla Nokiaa ei nosteta surkeuden suosta. Nokialaisten on pakko kääriä hihat ja laittaa OVI kuntoon, killerit kauppaan ja palvelutuotanto saatava pelittämään. Nokian osaaminen on kadonnut monimutkaisuuteen. Sitä ilmeisesti on olemassa, mutta ei saada näkyville.

Tehtävä ei liene mahdoton. Nokia on noussut kanveesista aikaisemminkin. On kohtuutonta sanoa, että OPK olisi yksin syypää kaikkeen, mutta nyt hän joutuu toimimaan osakkeenomistajien ja median ukkosenjohtimena. Syntipukin ristiinnaulitseminen ei toisaalta auta firmaa tippaakaan eteenpäin. Ongelman ovat paljon syvemmällä. Ei noin suuren firman johtaja koodaa ja piirtele puhelinmalleja. Organisaation on mentävä itseensä, niin kuin se varmaan on jo tehnyt.

Vuoden päästä Nokia saattaa olla jälleen iskussa, mutta kvartaalitalouteen tottuneina hätähousuina odotamme, että ratkaisut tuleva nappia painamalla: heti, nyt, äkkiä ja viivytyksettä.

Nokia määritteli aikoinaan N-sarjallaan älypuhelinten tulevaisuuden suunnan, mutta sitten nimenomaan koodarit sekoilivat symbianin, maemon ja meegon kanssa. Aikaa on tuhlattu lillunkanvarsiuudistuksiin.

Pöytä puhtaaksi ja takaisin labraan.

Applen etumatka on korkeintaan marginaalinen, ja sekin tekee virheitä, mutta fanittajat saavat sen näyttämään paratiisia paremmalta, jossa Steve Jobs istuu Jumalan oikealla puolella. Nokia tarvitsee kavereita nörttimaailmoista ja sovelluskehitysverstaista. Niistä ei ole pulaa, jos firma vain lähestyy niitä aikaisempaa nöyremmällä asenteella.

Nokia Connecting with People ei ole heikko slogani, jos sen vain vie käytäntöön nykyistä ripeämmällä tahdilla. Nokia tarvitsee nyt Akuankka laastaria haavoihinsa. En usko, että suuri suomalainen on kokonaan pois pelistä.

Lähetä kommentti