tiistaina, heinäkuuta 20, 2010

Nokian Navigoinnille Nietu entisestä Neuvostoliitosta

june29_2010 029Vahvistamaton uutinen Nokian toimitusjohtajan vaihtamisesta ei yllättänyt aamukahviseuralaistani. Tekniikasta vähät välittävän henkilön mielestä Nokian tuotteet ovat jääneet pahasti jälkeen: suomalaisten kännykät eivät enää ole kiinnostavia. Samsungiin aikoja sitten siirtyneen lakoninen kommentti välitti aidon vaikutelman Nokian riivaamasta megatrendistä.

Kännyjätin uutta johtajaa etsitään Amerikasta, koska maailman kehittyneimmillä markkinoilla Nokia ei ole juhlinut O-P Kallasvuon virkaanastumislupauksesta huolimatta.

Uudelta CEO:lta kaivataan palvelumuotoilun ja softatuotannon osaamista. Pörssikurssiin hetkelliseen nostamiseen uusi keulahahmo yltää alkumetreillä, mutta muutoksen syvyys ja laajuus vaatii kyllä pitkäjänteistä puurtamista.

Nokian perinnekännytalossa riittää remontoitavaa:

 1. Käyttöjärjestelmä uusiksi
 2. Tuotesalkun siivoaminen ja “killerin” lanseeraaminen
 3. Markkinointi ja brändin rakentaminen
 4. Palvelutuotanto (OVI)
 5. Sovellustuotanto (kumppanuusverkoston motivoiminen)
 6. Uniikkien avausten toteuttaminen (iPhone ja iPad kopiointi ei riitä)
 7. Uuden hengen ja tahtotilan luominen
 8. Tieto Taito Tunne Tahto Toiminta

Venäläiset vaativat, että kännykkävalmistajat hyödyntävät heidän 70-luvulta lähtien kehittämää GPS-järjestelmää. He toivovat myös teknologiatuotannon lisäämistä rajojensa sisäpuolella. Nokialla ei ole varaa menettää naapurissa tarjolla olevaa mahdollisuutta. Japanissa Nokian markkinaosuus lähentelee nollaa.

Markkinajohtajuuden korkeat prosentit kertyvät väkirikkailta kehittyviltä markkinoilta. Nokiaa ei ole  vielä lyöty lopullisesti kanveesiin. Firmassa on antenniosaamista ja kasapäin arvokkaita patentteja, mutta osaamisen fokus on ollut hukassa useita vuosia. Uusi luuta lakaisee varmasti tuotevalikoimasta suurimman osan pois. Nokia pärjäisi hyvin neljällä mallilla:

 • S
 • M
 • XL
 • XXL

Versiointia ja vaihtelua tuotettaisiin softalla. Lisäksi Nokia Future Store ja siihen toimiva OVI.

Lähetä kommentti