lauantaina, heinäkuuta 03, 2010

Nokian pitkä marssi kohti mobiilitietokoneherruutta

n8meego

Nokian Mobile Solutions –yksikön johtaja Anssi Vanjoen mukaan mobiilijättimme nousee vielä älypuhelinten ykköseksi kaksoisstrategialla. MeeGoo-käyttöjärjestelmä on varattu taskussa tikittävien tietokoneiden kehitysalustaksi ja Symbiania kehitetään versio kolmosesta neloseen. Monet ovat sitä mieltä, että Symbian on loppuun kaluttu luu ja siitä pitäisi oitis luopua ja kaikkiin malleihin MeeGo ja sassiin.

Käyttöjärjestelmän lisäksi Nokian “Connecting People” mainonta kaipaa uutta potkua. Firman pitäisi muuttua “Connecting to People” –firmaksi. Tuppisuisesta mykkäkoulusta ei tule suuren yleisön lellikkiä, jollei yrityskulttuuri muutu nykyistä avoimemmaksi. Pelkällä Applen kopioinnilla Nokia ei pärjää julkisuuskisassa. Sen on pakko keksiä jotain aivan muuta.

Asiakkaille tuotteet, palvelut ja niiden tuottamat elämykset ovat tärkeimpiä. Kokonaisvaikutelman synnyttäminen on valtava urakka. Applella on huikea etumatka palvelutuotannon ja –jakelun osaajana. Nokian OVI avautuu vaivoin ja kitisten. MeeGo ja laitekannan yksinkertaistaminen helpottaa palveluinfrastruktuurin rakentamista, mutta vuosien mittaisesta muutosprosessista on kyse.

Menetettyä mobiiliherruutta ei saa vippaskonsteilla takaisin. Anssi Vanjoelle on annettu iso tehtävä. Vertasin häntä aikaisemmassa kirjoituksessa saksalaisten panssarikenraali Ervin Rommeliin, joka nousi Weermachtin hierarkiassa marsalkaksi. Joutuuko Anssi samaan tilanteeseen ylimmän johdon suhteen?

Kuinka kauan Jorma Ollilla ja Olli-Pekka Kallasvuo istuvat nykyisillä palleillaan?

Lähetä kommentti