keskiviikkona, heinäkuuta 07, 2010

Varatuomari Olli-Pekka Kallasvuo johtaa Nokiaa

june29_2010 029

Juristi Olli-Pekka Kallasvuo johtaa Suomen tärkeintä teknologiayritystä. O-PK valittiin Nokian johtajaksi (CEO), muttei pääjohtajaksi, karismaattisen Jorma Ollilan jälkeen, joka on edelleen hallituksen puheenjohtajana. O-P Kallasvuo on rahoituksen asiantuntija. Hän veti ennen ryhtymistään kännyjätin toimitusjohtajaksi Nokian Amerikan toimintoja Dallasissa.

Kallasvuo tietää, millaista Amerikassa on ja lupasi, ettei lepää ennen kuin Nokia on vallannut itselleen merkittävän aseman älypuhelinten luvatussa maassa. Vuoden 2001 suuruuden ajoista Nokian markkina-arvosta on enää murto-osa jäljellä. Julma media ja jotkut sijoittajat haluaisivat päästä nopeasti eroon sekä Jormasta että Olli-Pekasta.

Amerikan-valloitus on alkutekijöissään ja kilpailijoiksi ovat nousseet Apple sekä Google. Motorolan kanssa Nokia pärjäsi jotenkuten, paitsi Amerikassa, jossa asiakkaat ovat isänmaallisia. Motorola on vaikeitten vaiheittensa jälkeen heittäytynyt Android-kelkkaan ja sillä on nyt N97 ylittävä älypuhelin.

Applesta on vuodesta 2007 lähtien kehittynyt mobiilikehityksen suunnannäyttäjä, nörttien ja sosiaalisen median lellikki. Googlen Android ei näytä yhtä seksikkäältä, mutta verkkoennustajat lupaavat sille myönteistä kehitystä. Nokian ja Intelin MeeGo on vielä kirjoittamaton lehti.

Anssi Vanjoella on näytön paikka. Hän on toiminut mobiiliyksikön johtajana viikon ja lupaa, että Nokia nousee surkeuden suosta ja taskussa kannettavien tietokoneiden ykköseksi. Tätä väitettä ei vielä kukaan voi osoittaa vääräksi. Aikaa Nokialla ei ole kovinkaan kauan: verenhimoinen teknomedia odottaa näyttöjä.Sijoittajat surkuttelevat heikentyvää kohtaloaan. Pystyykö Nokia nousemaan? Löytyykö tuotekehityksestä potkua ja innovatiivisuutta?

Puun ja kuoren välissä Nokia on yleensä yllättänyt. Nyt, jos koskaan, alansa ykkösellä on näytön paikka.

Lähetä kommentti