perjantaina, elokuuta 13, 2010

Applen valta-asema himmenee

august13_2010 012Nokiaa on mollattu, osakkeenomistajilla on siihen syytä, uskolliset käyttäjät ovat odottaneet parempia puhelimia. Mobiilimaailman ykköseksi hivuttautunut Apple ei ole kännyköiden valtias maailman mittakaavassa, mutta se on koskettanut amerikkalaisten kuluttajien ja mediamaailman sieluja.

Kännyköiden peruskäyttäjät viis veisaavat älyttömistä yläluokan kännyköistä, jotka ovat yhtä tyhmiä kuin tietokoneet 1990-luvun alussa.

Applen markkinointi ja evankeliointi on onnistunut sataprosenttisesti. Nokialla ei ole lähimainkaan samankaltaista kannattajakuntaa. Ei ole Microsoftilla tai IBM:llä. Apple on tajunnut, mitä ihmiset kaipaavat. Merkin pitää tarjota merkitystä meikäläisen merkityksettömään elämään.

Nokialaiset yrittävät jankata meille järkeä. Yritys on tuomittu epäonnistumaan. Mutta Apple ei ole lyömätön. Jeesus-imago karisee vähitellen, kun huomataan ettei sekään tee pelkkiä kympin puhelimia. Organisaation sisäisistä paineista kerrotaan, antenni ei pelaa ja valkoinen iPhone 4:sta ei saada kauppoihin ajoissa.

Steve Jobs siirtyy kohta eläkkeelle. Miten johtajavaihdos aiheuttaa Applelle? Nokia on tässä suhteessa paljon vakaammassa tilanteessa: kukaan ei ole nostanut OPK:ta jumalan tai Jeesuksen asemaan.

Lähetä kommentti