tiistaina, helmikuuta 15, 2011

eFlop Ekoysteemillä Nokialle kylmää kyytiä

14022011463_downhill

Nokiaa verrataan verkkokeskusteluissa ikääntyneeseen katunaiseen, joka jakaa rakkautta $5 per laaki tai ilmaiseksi, että saisi pitää perinteistä kadunkulmaansa hallussaan vielä jonkin aikaa.

Olli-Pekka Kallasvuota moitittiin hitaaksi laskutikkumieheksi, joka ei tunteita herätellyt. Kauppa kävi hänen johtoaikana joten kuten ja sukanvarteen kertyi euroja pahan päivän varalle.

Mr. Stephen Elop on toista maata. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on ollut viikon sisällä enemmän kuin koskaan Suomen taloushistoriassa.

Hänen väitetään jättäneen kruununjalokivet (MeeGo) porauslautalle, jossa ei ollut mitään tulipaloa tai hengenhätää, kun hän hyppäsi entisen esimiehensä syliin. Mikkisoftan toimitusjohtajaa Steve Ballmaria sylivauvan hellyydentarve nauratti.

Nyt Nokialla menee lujaa. Suunta on alaspäin (kurssilasku 20 % ja arvosta kohta sulanut viisi miljardia). Tällä menolla firman saa kohta haltuunsa muutamalla taalalla. Mokiasta on muutamassa päivässä strategioitu OEM-valmistaja Microsoftin MP7 käyttöjärjestelmälle.

Microsoft sai verkkoänkyröiden mielestä Nokian ilmaiseksi. Elopin kehotus hypätä tuntemattomaan merkitsee yhden ajanjakson loppua. Pörssin reaktio on ymmärrettävä: Elop-setä ei esitellyt mitään konkreettista, ei uusia tuotteita, ei aikataulua, ei yhtään mitään. 

Asiakkaat seuraavat Nokian maineen rämettymistä monttu auki: emme me mitään strategioita tai ekosysteemejä osta, haluamme käyttökelpoisia tuotteita.

Nykytietojen valossa ensimmäinen Nokia Windows luuri tulee kauppoihin vuoden kuluttua. Joululahjapakettiin  pitänee tänäkin vuonna hankkia kahden muun hevostallin tuotteita.

Lähetä kommentti