torstaina, helmikuuta 17, 2011

Jorma Ollila: eurooppalaisten ja suomalaisten ohjelmistotaidot eivät riittäneet

june29_2010 080Viime kesänä Nokia lupasi, että tulevaisuuteen pusketaan MeeGo:lla. Eilen Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi, että  marraskuussa heille tuli syväanalyysin jälkeen selväksi, ettei omilla voimilla päästä ajoissa maaliin. Suomesta ja Euroopasta ei löydy riittävästi ohjelmisto-osaamista amerikkalaisten voittamiseen.

Nokialla oli kolme vaihtoehtoa: Symbian ja Maemo / Meego, Google tai Microsoft. Nokia valitsi MP7 ja Googlen Eric Schmidt valitti Nokiaan valintaa. Ovea kolkuttivat myös jotkut muut toimijat.

Jorma Ollila kertoi näkemyksensä selkeästi ja kiemurteli melko mukavasti irti omasta virheistä. Jokainen yritys tekee virheitä ja Nokia on iso laiva käännettäväksi. Menneet ovat menneitä ja nyt on pakko katsoa eteenpäin: yrityksellä on selkeä suunta ja nyt on tekojen aika.

Nokian tiedotus taitaa herätä talvihorroksesta. Nokia Plan B –hanke kuivui kokoon muutamassa päivässä. Microsoft Nokia yhteistyölle löytyy myös sijoittajien piiristä ymmärtäjiä.

Kansakunnalle tulevat irtisanomiset ovat karvasta kalanmaksaöljyä, mutta realistien on pakko myöntää: Suomi muuttui 2000-luvulla osaamiseltaan liian kapeaharteiseksi, riittävää ohjelmisto-osaamista ei Nokialle löytynyt Euroopasta.

Irtisanottavat eivät välttämättä ole työttömänä pitkään. Skype on ilmoittanut palkkaavansa Pohjoismaista 350 uutta työntekijää tämän vuoden aikana. Google joutuu sekin panostamaan omien mobiiliratkaisjuen kehittämiseen.

Ekosysteemin kehittäminen edellyttää myös maailmanlaajuisen palvelinverkoston luomista. Se vaatii investointeja suuriin tietojärjestelmiin ja Nokialla ei olisi ollut aikaa ja varaa kaikkeen tähän, joten Mikkisofta-yhteistyö selittyy tätäkin kautta.

Sirpaleiselle softainfrastruktuurille Nokia-kriisi tekee hyvää. Sadat bittipajat joutuvat miettimään tulevaisuuttaan uudelta pohjalta. Maailmassa on onneksi satoja muita isoja asiakkaita: Nokian tai jonkun muun ison napanuoraan jääminen ei takaa ydinosaamisen jatkuvaa kehittymistä.

Stephen Elopin palkkaaminen muutosjohtajaksi oli ehkä Nokian viimeinen tilaisuus. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tulee vielä riittämään. Nokia ei ehkä enää ole tuuliajolla, mutta vanhat koneet jyskyttävät höyrylaivan uumenissa ja tämä vuosi on myytävä sitä mitä on. Matkaa uuteen herruuteen ja suuruuteen on vielä monta vuotta.

  • Meego-tablettia tarjotaan tälle vuodelle
  • 2012 on Nokialle näytön paikka
  • Irtisanomista päätetään viikkojen tai kuukausien kuluttua
  • Oulussa kaupunki valmistelee Tervaryhmää ja Takomoa sekä 100 Me rahastoa
Lähetä kommentti