lauantaina, helmikuuta 12, 2011

Nokia oli tuuliajolla monta vuotta

nokimikki

Nokian stressitesti osoittaa, että softapuolen pakettia ei saatu kasaan omin voimin. Applen ja muiden tulokkaiden laitteisiin, ohjelmiin ja palveluihin suhtauduttiin ylimielisesti. Apple harhautti maailman suurinta toimijaa 1 % markkinaosuustavoitteellaan. Google vetäisi (ostamalla) Androidin hatusta ja pääsi älypuhelinkisaan mukaan nopeammin kuin väkivahva markkinaosuuksillaan ylpeilevä Nokia.

Markkinoiden reaktio on tyly. Nokian pörssiarvosta hupeni eilen lähes viisi miljardia (- n. 14 %).  Stephen Elopin eilinen ilmoitus ennakoi lähtöpasseja tuhansille suomalaisille tuotekehittelijöille ja softan vääntäjille. Elopin viikate osuu Oulun, Tampereen ja pääkaupunkiseudun osaamiskeskuksiin ennen näkemättömällä raivolla.

Metsäteollisuuden rakennemuutoksen iskujen kohteita olivat pienet syrjä-Suomen paikkakunnat: Voikkaa, Summa, Kemijärvi, Varkaus, Jyväskylä, Kaskinen jne. Nyt hyvinvointileikkuri puree osaamisestaan ylpeileviin huippuosaamiskeskuksiin.

Tuleva muutos iske myös suomalaiseen itsetuntoon; puheet tietoteknisestä edistyneisyydestämme eivät ole pitkään aikaan saaneet vastakaikua markkinoilta. Onko meille syötetty huippuosaamisella kuorrutettua pajunköyttä  useita vuosia, vai onko kuullun ymmärtämisessä ollut puutteita?

Otso Kivekäs kirjoittaa blogissaan 12.2.2011: “Tänään, kuultuani Stephen Elopin strategiajulkistuksen, olin pettynyt. Kuten varmasti kaikki muutkin suomen IT-insinöörit. Nokia oli meidät pettänyt. Pettänyt ne ylimitoitetut ja messiaaniset odotukset, joita koko 90-luvun nousukauden luoma sukupolveni oli siihen ladannut. Kaikkihan tiedämme mitä käy Microsoftin kumppaneille. Ja Osakkeenomistajatkin tietävät, mikä arvo on yhtiöllä, joka ei hallitse ekosysteemiä, vaan ainoastaan tuottaa rautaa. Useimmat meistä uskoivat Meegoon, ja jotkut uskoivat Symbianiinkin. Kaikki tuo usko tulevaan vedettiin tänään vessasta alas.”

Päätökset henkilövähennyksistä tulevat todennäköisesti kahdessa vaiheessa: ensin muutama tuhat ja sitten toinen pompsi vuoden  kuluttua, jolloin vähennetään saman verran lisää. Qaiku-keskustelu taustoittaa Nokia-asiaa nörtti- ja markkinanäkökulmista.

Mutta selviääkö Nokia ylipäätään hengissä ja / tai itsenäisenä. Markkinat, media ja käyttäjät haluavat näyttöjä MikroNokian toimivuudesta tämän vuoden aikana tai alamäki muuttuu entistä rajummaksi. Pörssiarvon laskun myötä koko lafkan ostaminen muuttuu helpommaksi, mutta Microsoft ei tarvitse sitä tehdä, sehän saa määräysvallan Nokian tulevaisuudesta maksamatta siitä taalan taalaa. Nokia maksanee softasta lisenssimaksuja.

Elämme Suomen high-tech ylpeilyn vaikeinta viikonloppua. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, opetti Paasikivi. Nyt sitä voi jälleen harjoitella.

Ei kommentteja: