perjantaina, maaliskuuta 25, 2011

Kun rahat loppuvat euroveljet-siskot auttavat

april19_2010 037 Sitä on liikkeellä: rahat eivät riitä ja eurosiskot ja veljet rientävät apuun velkaisia auttamaan. Kiviniemi lausui, ettei Portugali ano EU-apua. Harvassa on asiantuntijat, joiden mielestä Portugali selviää omin voimin ja ilman kovia lääkkeitä. Jos lääkettä ei oteta vuorossa on polvilleen menevä Espanja. Sikäläiset pankit ovat rahoittaneet portugalilaisten velalla vivutettua “kehitystä”.

Suomalaisilla politiikan pelikentillä tapahtuu suursiivous tänä keväänä. Silti tulevat vaalit eivät ratkaise yhtään mitään; samat ongelmat ovat päättäjien silmien edessä heti vaalivalvojaisten jälkeen.

Äänestäjinä joudumme todistamaan, miten nopeasti puolueiden linjanvetäjät syövät sanansa vaalien jälkeisen aamupuuron yhteydessä.  Meilläkin on kehitetty niin korkea elintaso, että harvalla siihen on enää varaa. Iki-ihana EU on ainakin tuonut sen, että köyhiä on kaksin verroin enemmän ja äärimmäisen köyhyyden hyväksymiseksi romaanit tulevat maahamme pyörittämään kansalaisia potuttavaa IRL-reality-showta.

Tarjolla oleviin ongelmiin ei ole yhdelläkään puolueella valmista “kikka kuutosta”. Euroopan sairastumisen syynä on post-kommunistinen uho. Joka puolelle rakennettiin entistä ehompaa mutta tuottamatonta infraa, marmoripalatseja ja ostosparatiiseja. Teollinen tuotanto siirrettiin pois jaloista, jotta täällä pystyttäisiin Kreikasta Karesuvantoon elämään siistimmin kuin mihin oli varaa.

Rakentajat myivät unelmia ja pankkiirit kauppasivat halpaa rahaa. Jokainen pankin kynnyksen yli kompasteleva käveli taskut pullollaan euroja ja rakennemuutosprojekteja toteuttamaan. Usko uuteen uljaaseen Eurooppaan johdatti meidät velka-ansaan ja täältä emme pääse pois luotijunalla. Tämä tauti kestää kauan. Emme vielä tiedä, miten tappavasta viruksesta on kyse.

Suomi on osa Eurooppaa ja maailmantaloutta. Meidän poliittiset viisaudet eivät maailman ongelmia ratkaise. Sillä ei ole suurta väliä teemmekö yhteistyötä sopuisasti tai pakon sanelemana. Sellaista EU:n ydintä ei ole, jossa suomalaisilla olisi väkimääräänsä suurempaa vaikutusvaltaa.

Lähetä kommentti