torstaina, huhtikuuta 14, 2011

Meneekö Espanja kanttuvei?

june3_2010 009

Espanja aurinkoisilla rannoille kaivataan satoja tuhansia uusia kiinteistöjen ostajia. Myymättömiä kämppiä on miljoonalle sijoittajalle. Työttömyys on 20 prosenttia ja espanjalaisten pankkien uhanalaiset lainat Portugalissa ovat 100 miljardia.

Jos Portugali ajautuu velkasaneeraukseen, joutuvat EU-poliitikot pohtimaan, miten Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia huomattavasti suurempi kansantalous pelastetaan.

Italia odottaa huikealla “120 % velkaa BKT:sta” vuoroaan, jos Espanjan tauti ei meitä tapa.

Amerikkalaiset lähtivät Vietnamiin puolustamaan vapaata maailmaa, ettei dominoefektin takia maa toisensa jälkeen olisi kaatunut kommunistien syliin.

Nyt dominoteorialla yritetään innostaa eurooppalaisia osallistumaan yhteisen  korttitalon pystyssä pitämiseen. Suomen vaalit 2011 ehkä näyttävät suuntaa: nouseeko meillä valtaan liittoutuma, joka sanoo “soronoo ja Hasta la Vista” Eurolle ja horjuville yhteismarkkinoille?

Muutaman viikon kuluttua olemme himpun verran viisaampia.

En kuitenkaan usko siihen, että onnistuisimme maailmanloppua aikaansaamaan. Suuruudenhulluutta on kuvitella, että muutama suomalainen pienpuolue pystyy kaatamaan EU:n horjuvat rakenteet.

Jos niin heikolla tolalla ovat EU:n rakennustelineiden kiinnikkeet, on parasta  antaa mennä vaan. Tulee uutta tekemistä, kun pääsemme remppaamaan maailmaa uudelta pohjalta.

Ei kommentteja: