torstaina, huhtikuuta 21, 2011

Nokia on maailman toiseksi suurin

january19_2010 033 Apple on maailman suurin mobiililaitteiden valmistaja. Yritys ohitti Nokian liikevaihdolla mitattuna, mutta suomalainen kännyjätti tekee yhä hurjan paljon enemmän laitteita kuin “yhden prosentin markkinaosuuteen” tähdännyt Apple.

Nokian vahvuutena on tuotannollinen osaamine ja jakelun tehokkuus. Tälle osaamiselle nostamme tietenkin hattua, mutta visiot puuttuvat, johtajuudesta ei ole vieläkään ennusmerkkejä.

Nokia on tehokkaan valmistajan maineessa, mutta innovaatiovaihdetta vaihdelaatikosta ei vielä löydy. Tulisjulkistuksen yhteydessä Nokia kertoi tähtäävänsä miljardin euro kulusäästöön tulevina vuosian siirtyessään Microsoft MP7 käyttöjärjestelmän käyttäjäksi.

Nokia yrittää pärjätä karsimalla kuluja, mutta mitään muuta uutta firmalla ei ole tällä erää tarjolla. Applekin voi viivytellä uusien luurien lanseerauksia: Applen iPhone5 tulee myyntiin vasta syyskuussa ja Suomeen todennäköisesti vasta joulumyyntiin.

Saako Nokia WP7 luurinsa kauppoihin niin, että ehtivät pukinkonttiin? Varmaa tietoa tai lupausta ei ole tarjolla.

Nokialle ei ole voittajaa halvoissa kehitysmaapuhelimissa. N8 ja E7 puhelimet ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Olen itse kavereiden pyynnöstä viivästyttänyt E7 hankintaa. Moni toivoo Symbian-käyttöjärjestelmään parannuksia. Onko uudesta ANNA:sta apua?

Nokia julkaisi tänään tuloksensa, joka oli hiukan ennakoitua parempi. Apple kertoi omastaan eilen ja tulos oli ennakoitua parempi. Omppu-puhelimia yritetään kategorisoida viihdepuhelimiksi ja Nokialla on muka oikeita ja aitoja bisnesluureja.

Kansainvälisesti Nokian tulosjulkistus ei tietotoimistoja juurikaan hetkauta. Yritys on tipahtanut seuratuimpien yritysten listoilta. Nokian liikevaihto Yhdysvalloissa kuihtuu entisestään.

Joudumme vielä odottamaan vähintään vuoden ennen kuin Nokialta tipahtaa kerrottavaa, joka saa housunpuntit tutisemaan.

Nokian henkilövähennykset eivät iske tietoduunareihin tämän vuoden aikana. Firma yrittää välttää turhaa dramatiikkaa. Tämä tieto helpottanee uuden hallituksen poliittista alkutaivalta.

Ei kommentteja: