lauantaina, huhtikuuta 23, 2011

Nokialta miljardin euron leikkaukset

salontehdas

Miten kännyjätti pystyy karsimaan kulujaan miljardilla eurolla lähivuosina? Vaihtoehtoina on kalliista kiinteistöistä luopuminen. Analyytikko Tero Kuittinen veikkaa Iltalehdessä, että Oulusta loppuu älykännykehittely kokonaan ja pari tuhatta ihmistä työllistävä Salon tehdas lopetetaan muutaman vuoden kuluessa. Tero K:n ennusteessa on myös pääkonttorin siirtäminen Keilaniemestä Yhdysvaltoihin.

Älykännyköiden markkinasota käydään Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Japanissa, Australiassa ja Koreassa. Muutaman vuoden kuluttua koko maailma siirtyy älyaikaan.

Nokian on pakko varautua siihen, että halpismallien markkinat supistuvat, kun kuluttajat pomppaavat askeleen ylöspäin. Nokia joutuu kamppailemaan muita halpavalmistajia vastaan ja samalla pitää tapahtua tiikerinloikkia kalliimpien versioiden tuotekehityksessä ja OVI-ekosysteemi on saatava nykyistä houkuttelevammaksi.

Uskon, että Nokia pystyy juoksemaan kieli vyön alla muiden perässä, mutta johtoasemaan pääsemisestä ei ole pienintäkään merkkiä. Toisaalta noksulla ja mikkihiirillä on yhdessä enemmän resursseja, joilla mällätä. Ja molemmilla on pakko menestyä. Vielä on liian aikaista puhaltaa peliä poikki; mobiilikilpailu on vasta toden teolla alkamassa. 

Mitä tekee Oulu, jos teknologiakaupungista lähtee 2 000 työpaikkaa?

Ei kommentteja: