sunnuntaina, kesäkuuta 05, 2011

Saako Suomi sopuisan hallituksen?

may27_2011 089

Etelästä virtaa Suomeen hyvin lämmintä ilmaa. Finlandia tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Soinilaiset nousivat uudelleen politiikanteon keskiöön: Persut halutaan hallitukseen, ehkä demarit sopivat paremmin oppositioon.

Näissä hallitusgeimeissä vedetään suomalaisen politiikan linjoja vuosiksi eteenpäin. Rintamalinja ei enää kulje oikeisto – vasemmisto blokkien välillä.

Timo Soini on “jytkyllään” sekoittanut perinteisen pokeripakan täydellisesti. Säätytalolla on käyty vanhan ajan tuponeuvotteluja. Kataisen porukat ovat vaihe vaiheelta edenneet kohti “viimeistä rantaa”. Perinteisillä asetelmilla valmista ei ole syntynyt.

Timo Soini on ratkaisevassa asemassa. Puolueen kuumakallet ovat ehkä vaalivoiton jälkeen rauhoittuneet ja syntyy markkinarako lehmäkauppoihin yhdessä keskustan kanssa. Vihreille ei näköpiirissä olevissa karsintahakkuissa ei jää tilaa valkoselkätikkailuun.

Suomi 2011 on erilainen. Vanhat puolueet eivät enää pyöritä tahkoa haluamallaan tavallaan. PS:n asema ei heikentyisi oppositiossa, mutta persujen avainhenkilöt kaipaavat hallitusvaltaa. Se heille ilmeisesti suodaan.

Kepusta tehdään apupuolue. Kokkarit ja Persut rakentavat huomisen Suomea. Hallituksessa kaikki yhdessä joutuvat avaamaan Euroopan umpisolmuja. Todelliset ongelmat löytyvät kuitenkin kotimaasta.

Kataisen on pakko onnistua: neljättä yritystä ei enää tule. Veikkaan, että hallitus syntyy: demarit ja vihreät siirretään oppositioon. Oikeisto julistetaan tämän pelin voittajaksi.

Presidenttipelissä Niinistö on ykkönen ja Soini pääsee haastajaksi vain näkyvän ministeripaikan kautta. Loppupeleissä Sauli voittaa. Timolla on vielä aikaa, koska Niinistö tulee vain yhden kauden presidentti.

Lähetä kommentti