lauantaina, elokuuta 13, 2011

Kaasua, kaasua, komissaari… konsultti Lipponen

october05_2010 010 Joskus aikojen alussa mielsin Kuopion mielenkiintoiseksi kaupungiksi. Savolaisten pääkaupungissa kokeiltiin muun muassa kloorin lisäämistä juomaveteen; perusteluna myrkylle oli yhteys hammashygieniaan.

Mikrobiologiaystäväni ja hammaslääkärini osaavat kertoa, mitä hyötyä myrkyllisestä kloorista lopulta oli tavalliselle kraanaveden kuluttajalle.

Vuosikymmenten saatossa opin tuntemaan tärkeitä kuopiolaisia. Useimmat heistä ovat paljon Paavo Lipposta tuntemattomampia.

Asuin 1980-luvulla kirjailija Lasse Lehtisen sukulaisen naapurissa. Juttelimme serkkupojan kassa usein Lassen humoristisista kirjoista.

Tänään voisimme keskustella siitä, miksi Lasse luopui presidenttikisasta Paavo Lipposen hyväksi. Lehtinen muuntui muutamassa vuosikymmenessä kirjailijasta, poliitikoksi, presidentintekijäksi, tohtoriksi ja televisiohahmoksi.

Demareiden ensimmäinen naispresidentti, punatukkainen Naton vastustaja, rouva Tarja Halonen ei ole kuopiolainen. Hän toivoo presidenttikisaan lisää naisia. Lipponen ja Halonen eivät välttämättä junaile samoilla raiteilla.

Konsultti Paavo Lipponen haastaa tyylillään natoystävällisen rullaluistelijan. Kansalaisten kannalta valinta on yhdentekevä, mutta gallupit tukevat Sauli Niinistöä.

Valta on siirtynyt pääministerille, hallitukselle ja eduskunnalle. Demareiden puoluejohtaja Jutta Urpilaiselle puolen vuoden mittainen presidenttipelin tarjoama optinen harha tuo oivallisen hengähdystauon.

Demareiden keulahahmo joutuu syksyn 2011 tekemään ikäviä päätöksiä: vanhaherra Paavo Lipponen antaa vetoapua valtionvarainministerille juustohöyläyksen vaikeimmassa vaiheessa.

Sisäisestä devalvaatiosta euroalueella me tavikset emme ymmärrä yhtään mitään. Annamme sen tapahtua ja toivomme, ettei se vaikuta “minun elintasoon”. Harhaisia olemme kaikki.

Presidentiltä on riisuttu valta: vaikuttaminen rajoittuu siihen, millaista lippistä maan isi tai äiti kantaa urheilukisoissa tai edustustilaisuuksissa.

Paavo Lipponen häviää todennäköisesti presidenttikisan: vaimo, lapset ja kansalaiset eivät tappiosta piittaa. Sauli Niinistö pääsee nuorikkonsa kanssa Tamminiemeen kirjoittamaan proosaa ja runoja.

Minua surettaa Paavo 2.0 kohtalo: miksi media ei innostu kepulaisten tohtori Paavo Väyrysestä? Hän on omasta mielestä paras presidentti nyt ja aina.

Paavo, Paavo, Paavo, miksi kansa sinut hylkäsi?
Lähetä kommentti