sunnuntaina, syyskuuta 11, 2011

Haistakaa pankkituki koko valtiovalta

180820113017

Kreikassa mellakoidaan, brittinuoret eivät välitä yhteiskunnasta paskan vertaa. Suomen eduskunnassa pullikoidaan. Etelän roistovaltioille ei enää myönnetä vastikkeettomasti apua, tukea tai edes myötätuntoa.

Vuoden 2008 laman vaikeuksien loiventamiseksi valtiot elvyttivät taloutta velkarahalla. Pankit ja autotehtaat pelastettiin. Nyt valtiot ovat liemessä ja ulospääsyä ei ole näköpiirissä.

Suomen valtiontalous näyttää numeroiden valossa edelleen hyvältä. Kilpailukykyvertailussa pärjäämme yhä paremmin kuin moni muu, mutta vientiteollisuuden pyörissä on jo hiekkaa.

Suomi on menestynyt hyvin globaalitaloudessa väitetään, todellisuudessa EU:n avoimet markkinat ovat hyödyntäneet meitä eniten. Yritystoimintamme maailmanlaajuistaminen on vasta aluillaan. EU:n vetoapuun emme enää voi luottaa. Katseet on käännettävä BRIC-talouksiin, soutuvenheellä Kiinaan ja resiinalla Russiaan. Afrikkaa, Intiaa, Brasiliaa ja muita kasvualueita ei sovi unohtaa.

Kohtuullisen hyvät suhteet EU:n mahtivaltioihin ovat edelleen arvokkaita, koska suurissa projekteissa tarvitsemme eurooppalaisia kumppaneita. Impivaaran rajojen sulkeminen vie meidät nopeasti Euroopan köyhimpien maiden joukkoon. Paluu 1900-luvun alkuun ei palvele materiaaliseen hyvään tottuneiden suomalaisten tarpeita.

Pienen maan kotimarkkinoilla ei kauan juhlita.

Lähetä kommentti