maanantaina, marraskuuta 28, 2011

Olkiluodosta ei tule toista Fukushimaa

olkiluoto

Olkiluoto 3 ydinvoimalatyömaalla on työskennellyt parhaimmillaan 4 500 ihmistä yli 60 maasta. Laitoksen asennukset ja testaukset ovat nyt meneillään. Lisäksi simulaattoria testataan.

Johtavan asiantuntijan mukaan laitosyksikkö pysyy kasassa, vaikka kupoliin törmäisi suurikokoinen lentokone. Ydinjätteen loppusijoitus on vain onneton sivujuoni kaiken muun häslingin rinnalla?

Olkiluoto 3 rakentaminen alkoi vuonna 2004. Se on Suomen kaikkien aikojen suurin työmaa. Ranskalaisen Arevan urakoima, kolme miljardia euroa avaimet käteen maksava  laitos valmistunee nykytietojen valossa vasta 2014. Lopullinen hinta nouse kuitenkin reilusti yli alkuperäisen tarjouksen.

Hitaasti hyvää tulee, vaikka uutta projektia pukkaa. Olkiluoto 4 on jo menossa kohti suunnittelu- ja kilpailuvaihetta. Nelosen rakentamislupahakemus on tarkoitus jättää maan nykyisen hallituksen aikana. Sekin on kokoluokaltaan 1600 MW.

Ykkösestä ja kakkosesta irtoaa tehoja 880 MW per laitos, mutta uusin kolmonen, jonka piti käynnistyä vuonna 2009, pukkaa valtakunnan verkkoon 1 600 megawattia. Jos Olkiluoto kolmosen reaktori sulaa, se valuu sitä varten rakennettuun osaan – eli ikään kuin kahvikupin alle olisi laitettu teevati, joka estää Kiina-ilmiön. Fukushiman toistoa Suomessa ei tarvitse pelätä.

Ei kommentteja: