sunnuntaina, tammikuuta 22, 2012

Kingritsi voitti Georgiassa

NewtGingrichAtlanta, Ga. asuva entinen duunikaveri on Newt Gingrichin kaveri. Juttelemme ajoittain syvästä etelästä ja raamatusta vauhtia ottavan republikaanin poliittisista asenteista ja kannanotoista. Pitääpä viritellä keskustelua Skypessä esivaalin edetessä. Gingrichiä ei voi luokitella perusdemariksi; hyvä Persu kuitenkin.

Kävin tänään äänestämässä. Lopullisen numerovalinnan tein vasta kopissa, koska numeroita ja nimiä en ollut yhdistänyt mielessäni aikaisemmin. Tein tietenkin oikean valinnan!

Kävin Atlantassa eka kertaa, kun pähkinäfarmari Jimmy Carter nousi presidentiksi 1970-luvun lopulla. Jimmy Carter on Syntynyt 1. lokakuuta 1924 (ikä 87). Isäni, toisen maailmansodan veteraani, syntyi 13.10.1921.

Uskon, että Carteria selvästi ateistisemmalla Otto Keitelillä on paikka taivaassa: muistan hänet hyvänä isänä, joka ei sallinut aseiden tuomista Keitelin huusholliin. Meillä ei ollut saumaa kylämme hirvi- ja metsästysporukoihin. Korttipeliä Otto-isä oli nähnyt niin paljon korsuissa, ettei suostunut edes Marjapussia pelaamaan, vaikka äitini Anna-Liisa innostui meidän kakaroiden ja naapureiden kanssa mielellään pelaamaan. Otto ei kieltänyt, teki vain muita juttuja, kun ryhdyimme korttia iskemään. 

Wikipedian mukaan Jimmy Carter on kotoisin pieneltä Plainsin paikkakunnalta (väkiluku 637 vuonna 2000) Georgiasta. Hän on ensimmäinen sairaalassa syntynyt Yhdysvaltain presidentti. Carter liittyi laivastoon ja palveli sukellusveneissä Atlantilla ja Tyynellämerellä. Isänsä kuoleman jälkeen 1953 Carter erosi laivastosta ja perusti Plainsiin maapähkinäfarmin. Carter oli syvästi uskonnollinen, ja toimi pyhäkoulun opettajana vielä poliittisen uransakin aikana.

Carterin veljellä oli muun muassa oma Kalja-merkki. Minulla on jossain arkistossa tallella Amerikasta ostama kaljatölkki, jonka kyljessä komeilee Jimmyn hulttioveli.

Uskonnolla on edelleen suuri merkitys Amerikan vaalikamppailuissa. “Hävittyään kuvernöörinvirkansa Carter ryhtyi pyrkimään presidentiksi. Hänen mahdollisuuksiaan demokraattisen puolueen esivaalissa 1976 pidettiin aluksi vähäisinä tunnetumpiin poliitikkoihin verrattuna. Presidentti Richard Nixonin eroon johtanut Watergate-skandaali oli kuitenkin tuoreessa muistissa ja äänestäjien luottamus poliitikkoihin oli alhainen. Tämä kääntyi valtakunnanpolitiikan ulkopuolelta tulleen, skandaaleissa ryvettymättömän Carterin eduksi, ja hänestä tuli esivaalien yllätysvoittaja” kertoo Wikipedia.

Jimmy Carterissa ja Matti Ahtisaaressa on paljon yhteistä: molemmat ovat yhden kauden presidenttejä, rauhanneuvottelijoita ja nobelisteja.

Newton Leroy Gingrich (s. 17. kesäkuuta 1943) on yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko. Hän oli Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies vuosina 19951999. Gingrich oli Time-lehden valinta Vuoden henkilöksi 1995, koska hänen johtamansa "Republikaanivallankumous" päätti demokraattien 40 vuotta kestäneen enemmistön edustajainhuoneessa.

Gingrich opetti historiaa University of West Georgia -yliopistossa Carrolltonissa vuosina 1970–1978. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1971. Hän on ollut naimisissa kolme kertaa ja hänellä on kaksi lasta ensimmäisestä avioliitostaan ja kaksi lastenlasta. Gingrich tuli baptistikristityksi opiskeluaikanaan, mutta liittyi katoliseen kirkkoon vuonna 2009.

Ennustan Newtonista kovaa Barack Obaman haastajaa. Mutta viisi vuotta nuoremmalla Willard Mitt Romneyllä (born March 12, 1947) on kuitenkin rutosti rahaa ja kyky hankkia rahakkaita sponsoreita. Newt Gingrich voi tukeutua näyttävään poliittiseen historiaan ja ulkopoliittista osaamista tältäkin konservatiivilta löytyy. Mormoni Romney’n Akilleen kantapääksi saattaa koitua erikoinen uskonnollinen suuntautuneisuus, plus liberaalit aborttikannanotot. Amerikan pressa- kisassa raamatulla hutkitaan mennen tullen.

Jeesuksen ja Jumalan kanssa ei Amerikan vaalikentillä leikitellä.

Meille valitaan tänään kaksi jatkoon menijää. En rohkene ennustaa lopputulosta. Varmuudella tippuvien joukossa on 2-3 Paavoa. Punaisilla Karhu-tennareilla ei tällä kertaa marssita presidentin linnaan. Amerikassa osaava, tyylikäs ja yllättävän hienosti telkkarissa esiintynyt Sari Essaya menestyisi aatteellisen taustansa ansiosta, mutta maallistuneessa Suomessa hän ei saa riittävästi ääniä yli puoluerajojen. Ruotsalaisten vähemmistöpuolustaja kompastuu kieleensä. Pekka saattaa yllättää. Sauli saanee oletettua vähemmän ääniä. Soinin kierrätykseen en usko. Toinen kierros tulee!

Ei kommentteja: