tiistaina, tammikuuta 17, 2012

Roistoristeilijä kupsahti kumoon

roistolisteilija

Kirjoitusvirhepaholainen iski otsikkoon. Vuosi takaperin katselin Espoon Tapiolassa telkkarista ohjelmaa loistoristeilijöiden sisäisestä turvallisuudesta. Laivat ovat isoja: matkustajia on enemmän kuin suomalaisessa pikkukunnassa.

Mitä kaikkea voi tapahtua, jos kapteeni ja perämies eivät ole lukeneet laivan käyttöohjetta? Ne eivät toimi maalla ja merellä. Isoissa aluksissa on monenlaista luksusta, mutta pyörillä ne eivät vielä kulje.

Tulipalo aluksella on vähintään yhtä vaarallinen kuin karilleajo. Ongelmia syntyy myös, jos matkustaja sairastuu vakavasti matkan aikana. Ensiapu osaa ehkä teipata Aku-Ankka-laastarin, mutta henki voi olla uhattuna, jos umpisuoli puhkeaa tai sydän lyö kuperkeikkaa.

Viinan ja ruoan tarjoiluun laivoilla on riittävästi taitureita ja baarimikkoja. Mutta jos laiva menee kumoon, tietää kapteeni ja perämies varmasti parhaiten, että pelastukoon se, joka ehtii pelastusveneeseen ensimmäisenä.

Laivan uumeniin jääneet mattimyöhäiset eivät enää laita valitusta laivayhtiön pääkonttoriin. Italialaisseiloreiden haittana olivat kuitenkin tällä kertaa kännykkäkuvaajat, jotka innostuivat tuottamaan amatöörifilmejä ammattilaisten hädänalaisesta toiminnasta. 

Ei kommentteja: