lauantaina, huhtikuuta 28, 2012

Talvivaaran yli lentäville linnuille kaasunaamarit ja kypäräpakko

2011-09-23 09.37.37

Kaivosteollisuuden toimintaa säätelevässä lainsäädännössä on ilmeisesti vesilinnun kokoinen aukko, jota ympäristöministeriön, TEM:in ja Sosiaali- ja Terveysministeriön virkaheitot ja sosiaalitantat eivät ole tajunneet tilkitä.

Urho-vainaa olisi varmuudella aikoja sitten lähettänyt vastuullisille “saatanan tunarit” kirjelmän. Talviaara on ja pysyy. Lintuja tulee lisää joka vuosi ja vähitellen nekin oppivat.

Keskustaministeri Paula Lehtomäki ei ole tiettävästi sanonut “veivinsä heittäneistä linnuista” halaistua sanaa. Angry Birds Rovio-yhtiön juristit ja myyntipäälliköt eivät ole lintujen kuolemaa kommentoineet. Tämä juttu on monen kaivosalaa läheltä seuraavan mielestäni täysin vesilinnun perseestä. Ratkaisuksi tarjotaan vapaan lehdistön suitsemista Venäjän esimerkkien tavoin.

Ympäristötutkijoiden lähettäminen rajan taa tutkimaan venäläistehtaiden päästöojia veisi huomion pois matkailupitäjän lusikkansa nurkkaan heittäneistä linnuista.

Hesari uutisoi tänään, että Talvivaaran kaivosalueen prosessiliuosaltaista oli kaukoputkella paikallistettu kymmenittäin kuolleita lintuja. Kuvista ja videoista päätellen linnut olivat laskeutuneet prosessivesialtaaseen ilman kulkulupaa.

Yleensä niitä ei kuole merkittäviä määriä. Syy täytyy olla jossain muualla: jäät eivät ole sulaneet lähijärviltä ja pöntöt linnut eivät tajunneet, ettei prosessivesialtaista löydy edes kalapuikkoja.

“Kuolleet linnut havaitsi torstai-iltana nelihenkinen porukka, johon kuuluivat muun muassa toimittaja Sampsa Oinaala ja kuvaaja Tommi Taipale,  uutisen kirjoittanut Helsingin Sanomat uutistoimittaja Lasse Kerkelä kertoo.

“Kyseisessä altaassa on metallipitoista liuosta, joka on vaarallista, jos sille altistuu", viestitti talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen. Hänen mukaansa on erittäin harvinaista, että altaasta löytyy suuri määrä kuolleita lintuja.

Hesarin mukaan Talvivaara reagoi ärhäkkäästi linnut löytäneisiin ihmisiin. Paikalle sattunut vartija vei heidät kipinkapin alueen pääportille, jonne kutsuttiin Oinaalan mukaan yhtiön turvallisuuspäällikkö, viestintäpäällikkö, pörssitiedottaja ja kaksi lakimiestä. Lisäksi yhtiö hälytti paikalle poliisipartion.

Pystyn ymmärtämään, että lukutaidottomat ja pieniaivoiset linnut hakeutuvat kaivosalueen lumoaville lammille kuolleita kaloja kokemaan, mutta miksi “etelän metian shjurnalistit” ja valokuvaajat hiipivät suoja-aitojen yli henkensä kaupalla monitoroimaan altailla toteutuvia kuolinkamppailuja?

Kaivosteollisuuden tietovuotojen turvaksi tarvitaan oitis LEX TALVIVAARA, joka takaa myrkkyjä suitsuttaville laitoksille moitteettoman julkikuvan sähköisissä ja painetuissa medioissa. Olisi suhteetonta, jos Pohjolan Kongossa lopetettaisiin arvometallien louhinta muutaman kottaraisen tai lähijärviin tukehtuneiden roskakalojen takia.

Kaivokset tuovat Kainuuseen ja Lappiin työtä ja fyrkendaalia. Ilman niitä täällä sekoitettaisiin edelleen “mera bark i brödet”. Sotkamon suolaliitereihin kerättäisiin nälkään kuolleita kepulaisia ja muuta roskaporukkaa. Paikallinen elintasohurrikin saattaisi joutua Himmeliin lepositeisiin; hoidettavaksi.

Talvivaaran kaivoksella kuoli muutama viikko takaperin kokenut näytteenottaja, joka liikkui hengenvaarallisella alueella ilman suojavarusteita. Uusinta uutta on, että Katinkullassa pidetyn yhtiökokouksen jälkeen kaivoksen kemikaalialtailta löytyy kuolleita lintuja.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Nissinen sanoo, ettei kaivosalueelle saa mennä ilman yhtiön lupaa. Poliisi tutkii tapausta julkisrauhan rikkomisena.

Hys-hys toimittajat, tänne ei kannata tulla kaivelemaan verta nenästä. Riittää, että vaitiolovelvollisuuden allekirjoittaneet työntekijät tyrehdyttävät verenvuotoja pumpulilla.

Hauskaa Vappua!

Ei kommentteja: