sunnuntaina, huhtikuuta 28, 2013

Espanjan talouden alamäki alkoi vuonna 2008

Yli kuusi miljoonaa espanjalaista eli 26 prosenttia on työttöminä. Julkisen talouden ankara säästökuuri on nostanut veroja ja leikannut palveluita, palkkoja ja työttömyys- ja sosiaalitukia. Eläkkeet on jäädytetty.

Yli 400 000 maksuvaikeuksiin joutunutta asuntovelkaista on häädetty kodeistaan. Madridin työläiskaupunginosan Ciudad Linealin roskalaatikoista ruokaa ja vaatteita tonkii yhä useampi. 

HS 25.4.2103 mukaan Punainen Risti jakoi 2012 ruoka-apua 1,3 miljoonalle espanjalaiselle. Tilanne on kaoottinen. Avustusjärjestöistä kerrotaan köyhyyden räjähdysmäisestä kasvusta.

Arviolta 400 000 maksuvaikeuksiin joutunutta asuntovelkaista on häädetty kodeistaan. Monet heistä päätyvät asumaan kaduilla.

Punaisen Ristin mukaan kaduilla asuu myös keskiluokkaista elämää eläneitä espanjalaisia ja perheitä. Viranomaiset arvioivat, että kaduilla asuisi 30 000 ihmistä. Avustusjärjestöjen edustajat epäilevät todellisen luvun olevan paljon suurempi, noin neljäsataatuhatta.

Alle 400 euron toimeentulotuella vuokramarkkinoilta on vaikea saada asuntoa, jos luottotiedoissa on häiriöitä. Yli kuusikymppiselle työttömälle ei ole tilaa työvoimamarkkinoilla, kun nuorisotyöttömyys on lähes kuusikymmentä prosenttia.

Nurinkurista on, että asuntoja Espanjassa ei puutu. Tilastojen mukaan asuntokuplan puhkeamisen jäljiltä 3,4 miljoonaa asuntoa on tyhjillään. Siis yli sata asuntoa jokaista koditonta kohti.

03022010132_lehma

Financial services firm Lehman Brothers filed for Chapter 11 bankruptcy protection on September 15, 2008. The filing remains the largest bankruptcy filing in U.S. history, with Lehman holding over $600 billion in assets.

Talouskriisi alkoi vuonna 2008. Ylikuumenneet asuntomarkkinat romahtivat. Euro- ja velkakriisi ovat vaikeuttaneet talouden elpymistä muun muassa Espanjassa ja muissa Välimeren maissa. .

Lähetä kommentti