keskiviikkona, lokakuuta 01, 2014

Miksi Suomi ei toimi?

Miksi Suomi ei toimi? [Mikael Pentikäinen]

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok) kertoi viime viikolla Sitran seminaarissa oppineensa pääministerinä, että viheliäisiin ongelmiin ei ole täydellisiä ratkaisuja.

Katainen viittasi eurokriisiin ja sote-uudistukseen. Listalle voi nostaa myös Ukrainan kriisin, ilmastomuutoksen ja Suomen monet talousvaivat. Lähes jokainen ongelma on tänä päivänä viheliäinen ja vailla täydellistä ratkaisua.

Helppoja ratkaisuja ei ole – ei kansainvälisesti eikä paikallisesti. Katainen puhui seminaarissa, jossa pohdittiin, miksi Suomi ei pysty ratkaisemaan isoja ongelmiaan. Joku totesi, että tiedetään kyllä, mitä pitäisi tehdä, mutta sitä ei tiedetä, miten se tehdään.

Keskeiseksi ongelmaksi todettiin Suomen johtamismalli. Suomi selviäisi paremmin, jos johtamismalli olisi ketterämpi ja tukisi enemmän yhteistyötä. Se on välttämätöntä maailmassa, joka muuttuu nopeasti, jossa keskinäisriippuvuus on vahvaa ja jossa päätösten vaikutuksia on vaikea ennakoida.

Suomen ongelmia ovat esimerkiksi yhteisen tilannekuvan ja tahtotilan puute, luottamuksen heikkous, liian yksityiskohtainen hallitusohjelma, siiloutunut rakenne ja ylisuuri hallitus, jonka on vaikea rakentaa yhteistä linjaa.

Miksei Sotkamo toimi? Onko joka puolella liikaa hallintoa ja liian vähän tekemistä?

Lähetä kommentti