maanantaina, helmikuuta 21, 2011

Syntyykö kahden kalkkunan teerenpelistä kotka?

feb19_2011 047Twitterissä julkaistiin Google-pomon hapan kommentti, ettei “kahden kalkkunan yhdynnästä synny kotkaa”. Stephen Elop neuvotteli sekä Googlen että Microsoftin kanssa strategisesta yhteistyöstä ja lopputulos on nyt tiedossa. Sopimuspapereita ja teknisiä yksityiskohtia viilataan vielä muutaman kuukauden ajan.

Mr.. Elop puhuu tänään Tampereella nokialaisille. Suurta uutista irtisanomisista saamme vielä odottaa: ehtiikö uhkaava tieto ennen vaaleja?

Henkilökunta ja Nokialandian poliitikot elävät epätietoisuudessa; vappumarssien kyltteihin ehkä tulee 2011 osaavien kultakaulustyöntekijöiden kannanottoja. Bitin vääntäminen on muuttunut tavalliseksi duuniksi siinä missä sellun keittäminen ja paperin tekeminen.

Piksu Mediassa on viileä analyysi Nokian mahdollisesta kurssikehityksestä Microsoft-yhteistyön jälkeen. Yhtiön käyttökate laskee DELL ja muiden laitevalmistajien tasolle. Nokiasta ei näillä näkymin tule toista Applea tai Googlea, yritys keskittyy vahvuuksiinsa, joita ovat laitevalmistus ja logistiikka.

Nokia säilyy suomalaisena yrityksenä. Strategiaa voidaan verrata paperin valmistukseen, jossa valkaistut rullat tehdään tehokkaissa ja automatisoiduissa tehtaissa ja varsinainen sisältö tulee muualta.

Nokian ekosysteemin kehittäminen on vielä hämärän peitossa. Termi on ollut firman käytössä vuosia. Aikoinaan sillä viitattiin onnistuneeseen hajautettuun ohjelmistotuotantoon, joka veti mukaansa pieniä bittiverstaita eri puolilta Suomea.

Tulevaisuuden skenaariossa softanyrkkipajat korvataan yhdellä isolla toimijalla – Microsoftilla – ja kotimaiset bittitaikurimme joutuvat kehittämään omia tuotteita, applikaatioita ja palveluja Nokia + Microsoft, Googlen ja Applen hevoskilpailujen vetonauloiksi.

Lähetä kommentti