torstaina, marraskuuta 17, 2011

150 000 henkilötyövuoden tuottavuusvaje

2011-08-23 14.00.32

Suomalainen menestyvä yritys on kohta historiaa, jos emme pysty kuromaan umpeen huomattavaa tuottavuusvajetta, tietää herrojen EVA. Jorma Ollila kertoi, että firmojen palveluksessa on joko 150 000 ylimääräistä palkannauttijaa tai sitten heidän selkänahasta tai aivonystyröistä ei ole saatu riittävästi irti.

“Työmies on palkkansa ansainnut”, lausahti presidentiksi pyrkinyt pankkiiri Matti Virkkunen viime vuosisadalla (1968).

Jos Jorma Ollilaan on luottaminen, pitäisi suomalaisista firmoista siivota toistasataatuhatta duunaria ja liuta pomoja, jotka ovat vetäneet suomalaisen tuottavuuskehityksen miinukselle.

Tempputyöllistäjille tulee ainakin lisää töitä, mutta miten saadaan uutta vauhtia tuottavuuden kehittämiseen? Mistä kenkä puristaa? Onko ongelmana johtajuus tai meidän alamaisten flegmaattisuus, välinpitämättömyys ja / tai laiskuus? Eikö know-how, osaaminen, automaatio, atk, mobiilius ja high-tech enää takaa hyvinvoinnin huimaa kehitystä Pohjolan perukoilla? Missä on vika? Miksei management by Perkele enää toimi?

Oikeesti, ongelma on aito, ei sille auta hirnua, vaikka mieli tekisi. Haluaisin lyödä läskiksi ja käynnistää puheet herrojen EVA:n ahneudesta ja moraalittomuudesta, mutta sillä puheella ei ongelmia ratkota. Mistä löytyy se maltti tai kvartaalioppi, jolla Sampo saadaan vielä näillä vuosirenkailla pöhisemään?

Tuottavuuden parantamiseksi tarvitaan kansalliset talkoot. Onko teillä ideoita – mistä alkaisin sen fläppitaulun?

Ei kommentteja: