sunnuntaina, joulukuuta 28, 2008

Elektroniikan alihankinta on vaativa toimiala

Olen tänään lukenut pörssiuutisia. ”Pitkään jatkuvien ikävien uutisten taustalla ovat usein toimialatekijät. Kun koko toimialalla menee huonosti, heikoimmin kannattavat ja velkaiset yhtiöt kärsivät eniten”, kirjoittaa Henri Elo blogissaan 11.4.2007.

Henri Elo jatkaa: ”Elektroniikan alihankinta on teollisuudenala, josta ikäviä uutisia ei ole tarvinnut viime vuosina etsimällä etsiä. Jokseenkin jokainen Helsingin Pörssissä noteerattu alan toimija on antanut jossakin vaiheessa tulosvaroituksen. Näitä ovat Aspocomp, Cencorp (entinen PMJ automec), Efore, Elcoteq, Elektrobit (entinen JOT Automation), Evox Rifa, Okmetic, Perlos sekä Scanfil (Wecan). Nimenmuutoksetkin kertovat, että jotain on täytynyt tehdä. JOT ja Wecan yhdistyivät isompiin ja vakaampiin kilpailijoihinsa vuonna 2002.”

Toimitusjohtajan vaihdos nostaa esimerkkiyrityksen pörssikurssia kymmenellä prosentilla. Lähtötaso on kuitenkin alhainen ja siksi toimenpideputkessa on vielä pitkä sarja korjaustoimenpiteitä. Pörssin senttisarjaan kuuluvan yrityksen osake ampaisi 11,11 prosentin nousuun päätyen 0,10 euroon.

Tähän pian päättyvään vuoteen mahtuu paljon. Vajaa vuosi sitten yritys tavoitteli uudella toiminnanohjausjärjestelmällä kustannussäästöjä ja toiminnan tehostumista. Erityisesti yritys halusi parantaa konsernin operatiivisen toiminnan läpinäkyvyyttä sekä edistää eri toimipisteiden ja funktioiden välistä yhteistyötä.

Hienoja tavoitteita. Hyviä pyrkimyksiä, silti vuoden lopussa oli paljon muutakin parannettavaa. Tulosvaroitus annettiin, koska loppuvuoden myynti ei yltänyt tavoitteeseensa.

Mitä muuta on tehtävä?

Kuluja on karsittava 2,5 - 3,0 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittanee neljänkymmenen henkilön vähentämistä. Lähtötilanne on reilut sata henkilöä. Eräässä blogissa kyseltiin, miten paljon tästä on maassamme ja montako on muualla?

Koko vuoden 2008 myynti jäänee alhaisemmaksi kuin 2007. Vielä kesällä odotukset olivat korkeammalla. Alamäestä kertoi blogissaan nimimerkki ”Markkinakatsaus” syksyllä 2008.

Laserteknologiaa tarvitaan yrityksen valmistamissa piirikorttien leikkaajissa. Tästä saattaa löytyä se oljenkorsi, jolta pohjalta tulevaa nousua voi lähteä rakentamaan.

Tarkastelun kohteena oleva yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi automaatioratkaisuja elektroniikka- ja puolijohdeteollisuudelle. Yhtiön tuotteita ovat mm. ladonta-, jyrsintä- ja testauslaitteistot tietoliikenne-, teollisuuselektroniikka- ja autoelektroniikkateollisuudelle. Kokonaisvaltaisia tuotantoautomaatiojärjestelmiä yhtiö tarjoaa partnereidensa kautta.

Päämarkkina-alueena on Eurooppa. Yhtiöllä on puoli tusinaa toimipistettä Euroopassa ja yksi Yhdysvalloissa, minkä lisäksi yhtiöllä on kattava maailmanlaajuinen partneriverkosto. Yhtiö toimi maaliskuuhun 2005 asti toisella nimellä.

Lainaan vielä Henri Eloa: "Monilla elektroniikka-alan yhtiöillä riippuvuus yksittäisestä päämiehestä on huomattava. Harvojen asiakkaiden perässä pitää levittäytyä sinne, missä tuotanto on kannattavaa ja loppukäyttäjä lähellä. Peruskomponenttien ja kokoonpanon hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla. Sopimukset ovat suuria; asiakasta pitää pystyä palvelemaan jopa maailmanlaajuisesti."

This is link isn't directly associated with the above text but there is a message about how Lawyers can use new technology to sell their services.

Ei kommentteja: