Uskon Nokian johdon väitteisiin ekosysteemin muuttamisen välttämättömyydestä. Se, että muutos tehtiin kovalla kiireellä ja dramaattisilla avauksilla, inspiroi ihmisiä transformaation läpiviemiseen. Ilman viime päivien häslinkiä ja julkisuuskaaosta muutos olisi jumittunut osastojen väliseksi mikromanageroinniksi.
Siitä Nokiassa lienee kokemusta riittävästi muutenkin. Stephen Elopin herättäjäjuhlat asettuvat ehkä uuteen valoon muutaman vuoden kuluttua, kun pöly laskeutuu. Nokialla ja Microsoftilla on lihaksia uuden tuotesalkun ja ekosysteemin rakentamiseen. Tietenkin hanke voi epäonnistua, mutta sitä surutyötä on turha tehdä etukäteen. Firmojen yhdistetty kehitysraha on kymmenkertainen Appleen verrattuna. Nokia ei ole vielä edes kriisiyhtiö, ehkä hidas ja kankea, mutta nyt ei ole muuta vaihtoehtoa kuin onnistua.
Suomi saa tilaisuuden
Nokian muuntokoulutus koskettaa symbolisesti koko kansakuntaa; konkreettisesti tuhansia suomalaisia. Yhdelle high-tech aikakaudelle pannaan nyt piste ja sadoissa tai tuhansissa pk-yritykssiä joudutaan etsimään härän raivolla uusia huomisen eväitä muualta.
Uuden ekosysteemin rakentaminen tarjoaa tuhansia uusia mahdollisuuksia niille, jotka saavat lähtöpassit Nokialta. Mobiilialustojen välinen kilpailu takaa sen, että lukuisille koodaajille tarjotaan töitä kilpailijoiden leiristä. Nokia vähentää väkeä, mutta Google hakee 6 000 uutta ihmistä ja Skyp on ilmoittanut 350 osaajan tarpeesta.
Kaikkien ei tarvitse jäädä Suomeen kärkkymään uutta nousukautta. Nuorten bittitaikureiden ja mobiilosaajien kannattaa lähteä rivakasti maailmalle, merten taa, kun kutsu käyt. Kansainvälistyminen ja globalisaatio ei koske pelkästään suuryrityksiä, sen on mentävä yksilötasolle.
Suomessa ei ole markkinoita nimeksikään muulle kuin lumilapioiden ja lämpöpumppujen valmistajille ;) Nokian Saga #2 ei kannata tarkastella pelonsekaisin tuntein. Me selviämme tästä ehjin nahoin: mikä ei tapa, vahvistaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti