maanantaina, huhtikuuta 18, 2011

Kepun asialinja puri Jytky-äänestäjiin

april17_2011 090

Kepu kärsi karvaan tappion. Paavo Väyrynen tipahti eduskunnasta. Suvi Lindén Kokoomuksesta joutuu kehittämään viestintäpolitiikkaansa kotona. Maria Tiuran häviämistä politiikan kartalta eivät KMS:n rahoittajatkaan surkuttele. Vihreän vallan reseptinä oli kaksi uutta ydinvoimalaa ja suhteellisesti suurin eduskuntapaikkojen menetys.

Suomalainen poliittinen mielenmaisema muuttui äänestäjien tsunamin jälkeen enemmän kuin hurjimmat gallupit osasivat ennustaa. Vaalit 2011 olivat EU:n ja Euron kansanäänestys toistamiseen: ensimmäisellä kerralla vastustajat eivät saaneet rivejään ojennukseen.

Uuden hallituksen kokoonpanoa yritän hiukan miettiä.

Pääministeriksi nousee Jyrki Katainen, valtionvarainministeriksi valitaan Jutta Urpilainen, Timo Soini ottaa Pekkarisen paikan TEMissä, puolustusministeriksi laitetaan perussuomalainen dosentti (en muista nimeä), ulkoministerinä jatkaa Alexander Stubb, Jussi Halla-ahosta sisäministeri, Lauri Ihalainen sopii työministeriksi, Paula Risikko jatkaa entisessä tehtävässään. Hallituksessa opetusministeri Henna Virkkunen ehkä johtaa koulutus- ja tiedepolitiikkaa jatkossakin. Listani ei ole täydellinen, mutta tuosta se kehittyy valmiimmaksi päivä päivältä.

Eduskunnan puhemies on Suomen eduskunnan jäsen, joka johtaa puhetta eduskunnan täysistunnoissa. Valitaanko Erkki Tuomioja tähän tehtävään vai haluaako hän takaisin Stubbin paikalle? Vaviskaa amerikkalaiset. Eero Heinäluoma on silloin vaihtoehtoinen eduskunnan puhemies. Mikä tehtävä annetaan ääniharava Alexander Stubbille?

En usko hallitusneuvottelujen vaikeuteen. Kansalaiset ovat puhuneet ja poliitikkojen tehtävänä on muodostaa toimiva enemmistöhallitus. Eurooppa tuskin hajoaa suomalaisten jytky-vaalien jälkeen ja jos hajoaa, silloin korttitalon on aika kaatua.

Kainuusta tuli laskelmieni mukaan viisi kansanedustajaa ja oma ehdokkaani pääsi sisälle. Minua vaalitulos ei masenna: puhdistus osui oikeisiin kohteisiin ja viime vaalien vaalirahoitusskandaalille saatiin vihdoinkin oikeudenmukainen tuomio. Muutaman vaalirahoitusrosvon läpimeno jäi hiukan harmittamaan, mutta eihän sitä kaikkea voi yhdellä kerralla saada.

Kepun entisen puoluesihteerin puoli-vaalimaraton jäi kesken. Hyvä merkki sekin. 2000-luvun vastenmieliselle politikoinnille saatiin arvokas päätös.

Ei kommentteja: