torstaina, marraskuuta 24, 2011

Ranskassa kohistiin puolalaisista putkimiehistä

2011-09-22 00.36.52 Suomalaisen Olkiluoto III ydinvoimalan valmistuminen saattaa viivästyä puolalaisten sähkömiesten potkujen takia. AY-liike uhkaa puolalaisen alihankkijan “työvoimavähennystä”  voimalaitostyömaata 2.12.2011 alkavalla saarrolla.

“Liittojen mukaan Elektrobudowa SA on  irtisanonut 31 sähköasentajaa, joista valtaosa on Sähköliiton jäseniä”, kertoo Kauppalehti.

Yleisradion mukaan puolalaisyritys on kiistänyt TVO:lle sähköliiton väitteet. Yrityksen mukaan irtisanottuja on alle kymmenen, eikä liiton jäsenyydellä ole ollut vaikutusta.

Saksassa töitä riittää vuosiksi eteenpäin, kun vanhoja ydinvoimaloita poimitaan pois verkoista. Suomessa suurimmaksi ongelmaksi noussee uusien laitosten kytkeminen valtakunnanverkkoon.

Olkiluoto kolmosen valmistumisesta on ollut tuskainen taival: viivästymisen yhtenä syynä lienee monikulttuurisuus. Työntekijöitä tulee joka puolelta Eurooppaa. Porukoilla ei ole yhtenäistä kieltä ja mieltä. Tärkeintä on, että kallis laitos rakennetaan mahdollisimman halvalla hinnalla.

Miten moneen valuvikaan Olkiluodossa päädytään? Kuinka solmussa ovat  jäähdytysputket? Mitä tapahtuu, kun sähköt laitetaan joskus päälle ja sauvat siirretään “uraani halkeaa” asemiin? 

Tässä yhteydessä ei ole puhuttu valevalmistajasta. Areva kyhää Suomeen prototyyppiä ja pätevöityy vähitellen voidakseen toimittaa kokemusta viisaampana samanlaisia häkkyröitä väkirikkaampiin maihin – muun muassa Kiinaan.

Lähetä kommentti